Нема повкусно освежување од сладолед и никогаш не можете да се наситите од тоа ладно уживање. Уште подобро е ако знаете што има внатре и што всушност јадете. А за да имате секогаш домашен сладолед, можете лесно и брзо да го направите сами. Потребно е најдолго додека се замрзнува во замрзнувачот, но дури и ако сакате да го забрзате тој процес, можете да набавите машина за сладолед, освен изматување на смесата, некои модели имаат и вградени замрзнувачи. Но и тоа не е потребно, смесата можете да ја направите со миксер или блендер и да ја оставите преку ноќ во замрзнувач. Постојат безброј рецепти за сладолед, а ние ви пренесуваме три едноставни кои можете брзо да ги направите сами.
Сладолед од ванила Марта Стјуарт
Состојки:
- 2 мешунки од ванила
- 2 шолји многу ладно млеко
- 6 големи жолчки
- 3/4 чаша и уште две лажици шеќер
- 2 чаши шлаг
- 1 лажичка чист екстракт од ванила
Подготовка:
- Ванилата измешајте ја со млекото.
- Оставете да зоврие на тивок оган, а потоа оставете да се излади покриено околу половина час.
- Подгответе голем сад со мраз за да можете да го потопите садот во кој го готвите кремот.
- Во садот со електричен миксер, изматете ги жолчките и шеќерот на средно-висока брзина додека не се згусне, околу 4 минути.
- Смесата со млеко повторно ставете ја на средна температура и само загрејте ја.
- Потоа полека истурете околу 1/4 чаша од смесата со млеко во смесата со жолчки, постојано мешајќи на мала брзина.
- Продолжете со додавање на млекото по половина чаша, постојано мешајќи по секое додавање.
- Смесата вратете ја во тенџере, мешајте со дрвена лажица на тивок оган додека смесата не стане доволно густа, 3 до 5 минути. Кремот треба да ја држи линијата исцртана преку задниот дел на лажицата со врвот на прстот.
- Потопете го во садот со мраз кој претходно сте го подготвиле, за кремот да не продолжи да се готви. Измешајте го екстрактот од ванила и ставете го во замрзнувач.
Чоколаден сладолед на Џејми Оливер
Состојки:
- 100 гр темно чоколадо
- 300 мл полномасно млеко
- 85 гр шеќер
- 3 жолчки,
- 300 мл шлаг
Подготовка:
- Чоколадото се сече на парчиња, па се става во тенџере со млеко.
- Загрејте нежно, мешајќи додека не се изедначи, а потоа тргнете го од оган за малку да се излади.
- Во сад изматете ги шеќерот и жолчките додека не побледат и густо.
- Измешајте го изладеното чоколадно млеко, па повторно префрлете го во тавата и варете на тивок оган со постојано мешање додека не се згусне. Не дозволувајте смесата да зоврие бидејќи ќе замрси.
- Истурете во сад и оставете да се излади, повремено мешајќи.
- Откако ќе се излади, со силиконска лажица нежно измешајте ја претходно направената шлаг.
- Замрзнете во замрзнувач или во машина за сладолед, според упатствата на производителот, додека не се замрзнат.
Состојки:
- 100 гр темно чоколадо
- 300 мл полномасно млеко
- 85 гр шеќер
- 3 жолчки,
- 300 мл шлаг
Подготовка:
- Чоколадото се сече на парчиња, па се става во тенџере со млеко.
- Загрејте нежно, мешајќи додека не се изедначи, а потоа тргнете го од оган за малку да се излади.
- Во сад изматете ги шеќерот и жолчките додека не побледат и густо.
- Измешајте го изладеното чоколадно млеко, па повторно префрлете го во тавата и варете на тивок оган со постојано мешање додека не се згусне. Не дозволувајте смесата да зоврие бидејќи ќе замрси.
- Истурете во сад и оставете да се излади, повремено мешајќи.
- Откако ќе се излади, со силиконска лажица нежно измешајте ја претходно направената шлаг.
- Замрзнете во замрзнувач или во машина за сладолед, според упатствата на производителот, додека не се замрзнат.
Сладолед од банана Гордон Ремзи
Состојки:
- зрели банани
Подготовка:
- Исечете зрели банани и замрзнете ги во сад отпорен на замрзнувач во фрижидер.
- Оставете го садот во замрзнувач преку ноќ.
- Префрлете ги замрзнатите парчиња банана во блендер и измешајте додека не се изедначи. Послужете веднаш, а остатокот замрзнете го.
- Опции: во смесата додадете и други овошја, на пример малини, јагоди, рендано чоколадо, мелени ореви, мед, свеж сок од портокал.
Leave a comment