ГАСТРО

Брзо и вкусно! Три домашни сладоледи по рецепти на познати готвачи

Постојат безброј рецепти за сладолед, а ние ви пренесуваме три едноставни кои можете брзо да ги направите сами.

Нема повкусно освежување од сладолед и никогаш не можете да се наситите од тоа ладно уживање. Уште подобро е ако знаете што има внатре и што всушност јадете. А за да имате секогаш домашен сладолед, можете лесно и брзо да го направите сами. Потребно е најдолго додека се замрзнува во замрзнувачот, но дури и ако сакате да го забрзате тој процес, можете да набавите машина за сладолед, освен изматување на смесата, некои модели имаат и вградени замрзнувачи. Но и тоа не е потребно, смесата можете да ја направите со миксер или блендер и да ја оставите преку ноќ во замрзнувач. Постојат безброј рецепти за сладолед, а ние ви пренесуваме три едноставни кои можете брзо да ги направите сами.

Сладолед од ванила Марта Стјуарт

Состојки:

  • 2 мешунки од ванила
  • 2 шолји многу ладно млеко
  • 6 големи жолчки
  • 3/4 чаша и уште две лажици шеќер
  • 2 чаши шлаг
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила

Подготовка:

  • Ванилата измешајте ја со млекото.
  • Оставете да зоврие на тивок оган, а потоа оставете да се излади покриено околу половина час.
  • Подгответе голем сад со мраз за да можете да го потопите садот во кој го готвите кремот.
  • Во садот со електричен миксер, изматете ги жолчките и шеќерот на средно-висока брзина додека не се згусне, околу 4 минути.
  • Смесата со млеко повторно ставете ја на средна температура и само загрејте ја.
  • Потоа полека истурете околу 1/4 чаша од смесата со млеко во смесата со жолчки, постојано мешајќи на мала брзина.
  • Продолжете со додавање на млекото по половина чаша, постојано мешајќи по секое додавање.
  • Смесата вратете ја во тенџере, мешајте со дрвена лажица на тивок оган додека смесата не стане доволно густа, 3 до 5 минути. Кремот треба да ја држи линијата исцртана преку задниот дел на лажицата со врвот на прстот.
  • Потопете го во садот со мраз кој претходно сте го подготвиле, за кремот да не продолжи да се готви. Измешајте го екстрактот од ванила и ставете го во замрзнувач.

Чоколаден сладолед на Џејми Оливер

Состојки:

  • 100 гр темно чоколадо
  • 300 мл полномасно млеко
  • 85 гр шеќер
  • 3 жолчки,
  • 300 мл шлаг

Подготовка:

  • Чоколадото се сече на парчиња, па се става во тенџере со млеко.
  • Загрејте нежно, мешајќи додека не се изедначи, а потоа тргнете го од оган за малку да се излади.
  • Во сад изматете ги шеќерот и жолчките додека не побледат и густо.
  • Измешајте го изладеното чоколадно млеко, па повторно префрлете го во тавата и варете на тивок оган со постојано мешање додека не се згусне. Не дозволувајте смесата да зоврие бидејќи ќе замрси.
  • Истурете во сад и оставете да се излади, повремено мешајќи.
  • Откако ќе се излади, со силиконска лажица нежно измешајте ја претходно направената шлаг.
  • Замрзнете во замрзнувач или во машина за сладолед, според упатствата на производителот, додека не се замрзнат.

Состојки:

  • 100 гр темно чоколадо
  • 300 мл полномасно млеко
  • 85 гр шеќер
  • 3 жолчки,
  • 300 мл шлаг

Подготовка:

  • Чоколадото се сече на парчиња, па се става во тенџере со млеко.
  • Загрејте нежно, мешајќи додека не се изедначи, а потоа тргнете го од оган за малку да се излади.
  • Во сад изматете ги шеќерот и жолчките додека не побледат и густо.
  • Измешајте го изладеното чоколадно млеко, па повторно префрлете го во тавата и варете на тивок оган со постојано мешање додека не се згусне. Не дозволувајте смесата да зоврие бидејќи ќе замрси.
  • Истурете во сад и оставете да се излади, повремено мешајќи.
  • Откако ќе се излади, со силиконска лажица нежно измешајте ја претходно направената шлаг.
  • Замрзнете во замрзнувач или во машина за сладолед, според упатствата на производителот, додека не се замрзнат.

Сладолед од банана Гордон Ремзи

Состојки:

  • зрели банани

Подготовка:

  • Исечете зрели банани и замрзнете ги во сад отпорен на замрзнувач во фрижидер.
  • Оставете го садот во замрзнувач преку ноќ.
  • Префрлете ги замрзнатите парчиња банана во блендер и измешајте додека не се изедначи. Послужете веднаш, а остатокот замрзнете го.
  • Опции: во смесата додадете и други овошја, на пример малини, јагоди, рендано чоколадо, мелени ореви, мед, свеж сок од портокал.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

ГАСТРО

Француските пекари го испекоа најдолгиот багет и го соборија рекордот стар пет години

Француските пекари го испекоа најдолгиот багет на светот. Со својата должина од...

ГАСТРО

ШТО СО ЈАЈЦАТА ПО ВЕЛИГДЕН: 4 едноставни, а вкусни рецепти

Сигурно по велигденските празници, ви се останати бојадисани јајца со кои не...

ГАСТРО

ЕУ им додели на турските маслинки „Милас“ ознака за заштитено потекло

Европската комисија им додели ознака за заштитено потекло на турските маслинки „Милас...

ГАСТРО

УЖИВАЊЕ ВО ХРАНАТА: Еден Французин дневно поминува 73 минути на маса за јадење

Французите се „прваци“ за најдолго уживање во храната, оброкот и трпезата. Веднаш...