ГАСТРО

САБОТА: ПРЕДЛОГ ПОСНО МЕНИ

Појадок: Крем чорба од целер

Потребни состојки:

  • 1 големо парче целер
  • 2 моркови
  • 1 компир
  • 1 мал кромид
  • Сол и бибер (куркума, нане, рузмарин – по избор)

Подготовка: Зеленчукот убаво измијте го, исечкајте го на парчиња и варете го во вода додека целосно да омекне. Ставете го во блендер и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Повторно ставете ја смесата во садот, додајте зачини по желба, додајте вода за да ја добиете саканата густина и оставете ја супата добро да зоврие. Украсете со свеж магдонос и послужете со мали парчиња тост леб (погрижете се и лебот да биде без масло).

Ручек: Вариво од млад компир

Потребни состојки:

  • 1/2 кг нов компир
  • 2 големи моркови
  • 0,5 кг грашок
  • половина кромид
  • малку вегета, магдонос, бибер и црвен пипер

Подготовка: На масло пропржете го кромидот, па додајте ги исечканите компири, исечканите моркови и покријте го со вода. Додадете го зеленчукот и оставете да се свари. Во последните 5 минути додадете го грашокот или колку што пишува на кесичката.Кон на крајот додајте ја црвената пиперка и магдоносот и готово Послужете со салата.

Вечера: Посна паштета од ореви

Потребни состојки:

  • 200 гр мелени ореви
  • зачини за зеленчук
  • сол
  • бибер
  • лук
  • сенф
  • вода

Подготовка: Сварете ги оревите, зачинот од зеленчук и солта со малку топла вода за да добиете густа паста, додадете бибер, лук, малку сенф и сето добро измешајте со мешање. Паштетата најдобро одговара со домашни лепчиња или двопек.

ДЕСЕРТ: Посен колач

Потребни состојки:

  • 400 гр брашно
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • 200 гр шеќер
  • половина кесичка цимет
  • лажица какао
  • 2 лажици џем
  • 400 мл вода

Подготовка: Растворете го шеќерот во водата, а потоа додадете ги останатите состојки и добро измешајте. Калапот обложете го со хартија за печење, истурете ја смесата и печете на 200°C 20 минути. Украсете со шеќер во прав.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

ГАСТРО

Француските пекари го испекоа најдолгиот багет и го соборија рекордот стар пет години

Француските пекари го испекоа најдолгиот багет на светот. Со својата должина од...

ГАСТРО

ШТО СО ЈАЈЦАТА ПО ВЕЛИГДЕН: 4 едноставни, а вкусни рецепти

Сигурно по велигденските празници, ви се останати бојадисани јајца со кои не...

ГАСТРО

ЕУ им додели на турските маслинки „Милас“ ознака за заштитено потекло

Европската комисија им додели ознака за заштитено потекло на турските маслинки „Милас...

ГАСТРО

УЖИВАЊЕ ВО ХРАНАТА: Еден Французин дневно поминува 73 минути на маса за јадење

Французите се „прваци“ за најдолго уживање во храната, оброкот и трпезата. Веднаш...