Појадок: Крем чорба од целер
Потребни состојки:
- 1 големо парче целер
- 2 моркови
- 1 компир
- 1 мал кромид
- Сол и бибер (куркума, нане, рузмарин – по избор)
Подготовка: Зеленчукот убаво измијте го, исечкајте го на парчиња и варете го во вода додека целосно да омекне. Ставете го во блендер и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Повторно ставете ја смесата во садот, додајте зачини по желба, додајте вода за да ја добиете саканата густина и оставете ја супата добро да зоврие. Украсете со свеж магдонос и послужете со мали парчиња тост леб (погрижете се и лебот да биде без масло).
Ручек: Вариво од млад компир
Потребни состојки:
- 1/2 кг нов компир
- 2 големи моркови
- 0,5 кг грашок
- половина кромид
- малку вегета, магдонос, бибер и црвен пипер
Подготовка: На масло пропржете го кромидот, па додајте ги исечканите компири, исечканите моркови и покријте го со вода. Додадете го зеленчукот и оставете да се свари. Во последните 5 минути додадете го грашокот или колку што пишува на кесичката.Кон на крајот додајте ја црвената пиперка и магдоносот и готово Послужете со салата.
Вечера: Посна паштета од ореви
Потребни состојки:
- 200 гр мелени ореви
- зачини за зеленчук
- сол
- бибер
- лук
- сенф
- вода
Подготовка: Сварете ги оревите, зачинот од зеленчук и солта со малку топла вода за да добиете густа паста, додадете бибер, лук, малку сенф и сето добро измешајте со мешање. Паштетата најдобро одговара со домашни лепчиња или двопек.
ДЕСЕРТ: Посен колач
Потребни состојки:
- 400 гр брашно
- 1 кесичка прашок за пециво
- 200 гр шеќер
- половина кесичка цимет
- лажица какао
- 2 лажици џем
- 400 мл вода
Подготовка: Растворете го шеќерот во водата, а потоа додадете ги останатите состојки и добро измешајте. Калапот обложете го со хартија за печење, истурете ја смесата и печете на 200°C 20 минути. Украсете со шеќер во прав.
Leave a comment