државен завод за статистика

ИНФО

Во јуни во земјава имало 110.319 туристи

Во јуни годинава земјава ја посетиле вкупно 110.319 туристи, од кои 23,5 отсто биле домашни, а 76,5 отсто странски туристи. Тие оствариле вкупно...

ИНФО

СПОРЕД СТАТИСТИКА: Зголем бројот на туристи и на ноќевања

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во мај годинава изнесувал 100.977, од кои 29.4% се домашни, а 70.6% се...

АКТУЕЛНО

ОД НАСИЛНА СМРТ ЛАНИ ПОЧИНАЛЕ 486 ЛИЦА: Самоубиство извршиле 20 отсто од нив

Бројот на умрените лица од насилна смрт лани е намален за 28.2 % во однос на претходната година и изнесува 486. Умрените од...

ИНФО

ДЗС: Зголемен бројот на туристи

Во земјава во април годинава се евидентирани 69 934 туристи, од кои 25.8 % се домашни туристи, а 74.2 % се странски, соопшти...

ИНФО

ДЗС: Угостителските услуги поскапи за 13,4 отсто во однос на лани

Цените на угостителските услуги во мај годинава, во споредба со април, се зголемени за 1.2 %. Во однос на мај лани, пак, растот...

АКТУЕЛНО

Намален бројот на склучени, но и на разведени бракови

Минатата година во земјава биле склучени вкупно 12 882 склучени бракa, што е за 2.4 отсто помалку од претходната година, соопшти Државниот завод...

ИНФО

Лани основно и средно училиште завршиле помалку ученици

На крајот на учебната 2021/2022 година, бројот на учениците во редовните основни училишта изнесувал 184 910, што претставува намалување за 0.6 % во...

АКТУЕЛНО

Угостителските услуги во април поскапи за 12.3 проценти 

Според податоците на Државниот завод за статистика, цените на угостителските услуги во април во споредба со март годинава се зголемени за 2.6 %. Споредено...