ПРИКАЗНИ

ЗЕЛЕНИОТ ДИЈАМАНТ НА СКОПЈЕ: Како кралската градина стана Градски парк

Градскиот парк во Скопје е волшебна оаза сместена во срцето на главниот град. Ова волшебено зеленило бил сведок на одливот и протокот на историјата, служејќи како сведок на трансформацијата на градот низ вековите. Од своето скромно потекло како кралска градина до неговиот денешен статус на сакано рекреативно место.

Кога би погледнале низ историските корени, Градскиот парк има богата историја која датира од раната Отоманска империја. Во далечната 1905 година, по налог на скопскиот валија Хафис Мехмед Паша  е подигната оваа прекрасна кралска градина која се протегала на 16 000 м², а во рамките на градските ѕидини, имало строги геометриски форми со патеки украсени со живописна флора. Бил наречен ИСЛАХАНЕ, по тогашното занаетчиско училиште околу кое бил лоциран паркот и претставува основа околу која понатаму се дооформува денешниот Градски парк. Оваа бујна оаза обезбедувала одмор за жителите, кои барале простор за релаксација.

Како што минувало времето, најголема промена во однос на неговата стуктура и големина е направена во 70 –тите години на 20. век, кога е изработен главен проект за Градскиот парк, а првата значајна реконструкција е направена во 2009 година. Со проектот била опфатена поголема површина и биле додадени нови елементи за да се подобри привлечноста на паркот.

Првиот растителен метеријал кој бил насаден се состоел од јасика, платан, багрем, липа, кисело дрво, каталпа и јасен, а по краевите биле засадени фиданки од пирамидална топола. За одржувањето на паркот бил изграден модерен базен со моторна пумпа за црпење вода од најблискиот јаз на реката Вардар. Посебна убавина на паркот му давала куќата на управникот на паркот, која била изградена во швајцарски стил, а до неа имало стаклена градина од 200 м² за расад на цвеќиња за потребите на паркот.

Покрај природните убавини и архитектонските чуда, Градскиот парк во Скопје служи како енергичен културен центар. Тој е домаќин на бројни настани, изложби и концерти во текот на годината, собирајќи ги на едно место жителите и посетителите. Сцената на отворено, опкружувајки ја со бујно зеленило, нуди неверојатно место за изведби кои се движат од традиционален фолклор до современи театарски продукции. Дополнително, кафулињата и рестораните во паркот обезбедуваат место за собирање каде што луѓето можат да уживаат.

Понатаму низ годните, Градскиот парк дополнително се реконструирал за да во моментот изгледа како денес. Тој денес претставува непроценливо богатство, поврзувајќи го минатото со сегашноста и обезбедувајќи траен симбол на убавина, спокојство и заедница.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

ПРИКАЗНИ

Луѓето порано се срамеа ако имаа нечисти чевли!

Сакип Севхеров од Шуто Оризари е меѓу најстарите чистачи на чевли во...

МАГАЗИНПРИКАЗНИ

Зоолошката градина во Загреб – волшебен микросвет кој плени со својата хармонија

Зоолошката градина на градот Загреб е една од трите зоолошки градини во...

ПРИКАЗНИ

Што може да посетите во Скопје оваа зима

Директните летови за Скопје почнуваат на 18 декември. Одбравме осум работи што...

ПРИКАЗНИ

КУПУВАЈТЕ САМО ОД ВИСТИНСКИ ПЧЕЛАРИ: Продажбата на фалсификуван мед се поголема

Како да се препознае вистинскиот мед од напливот на се поголемиот број...