АКТУЕЛНО

„Скриени дела и спомени – откривање“ – арт инсталацијата на студентите од ФЛУ Скопје

„Скриени дела и спомени – откривање“ е насловот на арт инсталацијата на студентите од Flu Skopje , која ќе биде отворена денес.

Во прва фаза, на Факултетот за ликовни уметности – ФЛУ, Скопје, се одржа едномесечна работилница под менторство на д-р Натали Рајчиновска Павлеска и дел од студентите по предметот Историја и теорија на ликовната уметност од сите четири студиски години.

Проектот опфатил документирање, собирање и архивирање на податоци, анализа на пишани материјали, толкување на ликовни дела од фундусот на Филолошкиот факултет „Блаже Конески”, Универзитет „Св. Кирил и Методиј”, Скопје.

Преку овој процес студентите стекнале практични вештини на претставување на ликовните дела создадени од неколку македонски автори, вклучително и компаративна анализа со опфат на историскиот контекст на настанување на репликите кои се наоѓаат во аулата и коридорите на Филолошкиот и Филозофскиот факултет.

Изготвената студија „Скриени дела и спомени – откривање” изработена од д-р Натали Рајчиновска-Павлеска, како процес на мапирање и евалуација, има за цел да ја подигне свеста кај релевантните институции за зачувување на делата оставени на временската корозија.

Самиот настан, „Скриени дела и спомени – откривање” е интерпретација на делата која ќе ја водат студентите од ФЛУ Скопје.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Стопанска Триоги триатлон трка во Скопје, утре ќе има посебен режим на сообраќајот

Вкупно 300 учесници од шест земји се пријавени за 4. Стопанска Триоги...

АКТУЕЛНО

Скопје деветта година дел од „The Distinguished Gentlmens Ride“

Урбаните моторџии традиционално и годинава за утре го имаат закажано хуманитарното дефиле...

АКТУЕЛНО

Францускиот институт со прва дигитална интерактивна изложба во Ист гејт мол

Францускиот институт во Скопје , во рамките на одбележувањето на 50-годишнината на постоењето...

АКТУЕЛНО

Денес, бесплатен влез во музеите

На овој ден музеите во земјата традиционално ги отворат своите врати и...