МОЕ ЗДРАВЈЕ

3 видови на анксиозност и како да се справите со нив

Анксиозноста е најчестото ментално нарушување. Секој од нас доживеал анксиозност во одреден момент од животот, додека кај некои луѓе анксиозноста значително им го нарушува квалитетот на животот.

Иако ги знаете знаците и симптомите на анксиозноста, можеби не знаете дека постојат три главни типа на анксиозност, секој со свои симптоми, карактеристики и конкретни решенија.

Познавањето на типот на анксиозност со кое се справувате ќе ви помогне подобро да ја разберете вашата анксиозност и да научите како да се справите со неа.

1. Размислување за можни катастрофални исходи

Оваа форма на анксиозност вклучува фокусирање на катастрофална приказна за нешто што може да се случи, без докази или факти. Размислувајќи за потенцијалните катастрофи речиси секогаш започнувате со зборовите „што ако“. Сепак, сè што следи по тие зборови е приказна создадена од вашиот ум. Главниот проблем со ова е непријатноста од неизвесноста. Наместо да прифатите дека не можете да знаете сè, вашиот ум измислува приказна за да создаде илузија на сигурност и однапред да се справи со замислениот проблем. Решението за размислување за можните катастрофални исходи е да се фокусирате на сегашниот момент, да можете да правите разлика помеѓу фактите што ги знаете и приказната што ја создава вашиот ум и да се фокусирате на „што е“ наместо на „што ако. ”

2. Потребата за контрола

Секоја ситуација има аспекти кои се под ваша контрола и аспекти кои не се. Примери за тоа што е под ваша контрола се вашите мисли и како реагирате на околностите. Примери за работи кои не се под ваша контрола се мислите, чувствата и постапките на другите. Секогаш кога ќе посветите премногу внимание на она што не е во ваша контрола, ќе се чувствувате немоќни и ќе доживеете анксиозност. Прифаќањето на она што не можете да го контролирате и фокусирањето на вашето внимание и енергија на работите што можете да ги контролирате ќе ви помогне да се чувствувате силни и издржливи. Решението за потребата од контрола лежи во развивањето на внатрешната самодоверба. Верувајте дека ги имате сите внатрешни и надворешни ресурси што ви се потребни за да го решите секој проблем со кој се соочувате.

3. Лажни верувања

Лажното верување е негативно верување за себе, кое не е точно, но вие верувате дека е како, на пример, изјавите: не сум сакан/а, јас сум неуспех и нешто не е во ред со мене. Кога верувате дека нешто е вистина, а всушност е лажно, тоа влијае на тоа како се чувствувате и како се однесувате. Првиот чекор во надминување на анксиозноста е да сфатите дека вашето верување е сосема лажно и дека тоа е причината за одредени ваши однесувања. Решението би било да ги замените негативните мисли со позитивни од типот – моите најблиски ме сакаат, можам успешно да го надминам секој проблем. Само на тој начин ќе можете да го смените и вашето однесување.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Очите говорат за проблемите со срцето

Срцевите заболувања се една од главните причини за смрт во светот, па...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Намалете го ризикот од болести преку диета

Сите знаеме дека храната влијае на нашето здравје и квалитетот на животот,...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

ИЈЗ: За седум дена пријавени 17 нови случаи на голема кашлица

Во последните седум дена, од 9 до 15 февруари се пријавени 17...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Ново истражување: Откриена причината за утринска мигрена

Гласната музика, светлите екрани, силните парфеми и силните светла можат да предизвикаат...