АКТУЕЛНО

Објавен Конкурсот за поддршка на стручно усовршување на дефицитарни кадри во областа на културата за 2024 година

Министерството за култура информира дека од денеска е започнат Конкурсот за поддршка на стручно усовршување на дефицитарни кадри во областа на културата (дефицитарни кадри во уметностите и во заштитата на културното наследство) за 2024 година.

-Грижата за младите уметници и за дефицитарните кадри, како мерка, во својата основа ја покажува комплементарноста помеѓу културата и образованието како сооднос кој неизоставно влијае врз унапредувањето на знаењата и афирмирањето на културата во светот, се вели во соопштението на Министерството.

Pосочуваат дека во тој контекст, обезбедени се  средства во еднократен износ од Буџетот на државата  за 2024 година, поддршка за младите уметници што во иднина ќе влијае во подигнувањето на стручниот капацитет на институциите од областа на културата и развојот на овие уметници како професионален кадар, а и, секако има значење во однос на намалување на трошоците на нивното доедуцирање и
професионална наобразба.

-Со овие стипендии, покрај тоа што ќе се обезбеди иднина во дефицитарни области на културата и заштитата на културното наследство, се обезбедува и повисок студентски стандард и грижа за младите идни стручни кадри во областа на културата. Апликантите не треба да бидат постари од 27 години за прв циклус студии, односно од 30 години за втор циклус студии, односно од 35 години за трет циклус студии, додаваат во соопштението.

Пријавувањето на Конкурсот се врши со електронско аплицирање на Националниот портал за е-услуги:  https://uslugi.gov.mk. За секој поднесен проект, корисникот ќе биде известен по електронски пат, а резултатите од Конкурсот ќе бидат објавени и на веб- страницата на Министерството за култура.

За сите дополнителни  информации во врска со Конкурсот, заинтересираните можат да се  обратат до Министерството за култура на Република Северна Македонија на електронската адреса: deficitarnikadri@kultura.gov.mk.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Лицата со попреченост може да поднесуваат барања за повластено користење на јавниот превоз

Заинтересираните граѓани, лицата со оштетен вид, лицата со оштетен слух, лицата со...

АКТУЕЛНО

Аеродром станува првата смарт-општина во Македонија – објавен повикот за избор на стратешки партнер

Општина Аеродром го објави повикот на избор на стратешки партнер кој преку...

АКТУЕЛНО

Општина Карпош купи седум електрични тротинети за потребите на вработените

Општина Карпош, со издвоени средства од Буџетот набави седум нови електрични тротинети...

АКТУЕЛНО

Жирафата Флопи угинала како последица на малиген тумор на црниот дроб и метастази во белите дробови

По добиените официјални резултати од обдукцискиот протокол за угинувањето на жирафата Флопи,...