АКТУЕЛНО

Речиси 500 семејства добиваат субвенции за огревно дрво од Кисела Вода

478 граѓани од општина Кисела Вода, кои ја доставија потребната документација, ќе добијат субвенција за набавеното огревно дрво. Општинската комисија ги разгледа поднесените барања на лицата што се пријавија на објавениот повик на локалната самоуправа и го изготви списокот на одобрените апликации за кои исплатата ќе се изврши до крајот на годината.

За финансиски надомест во износ од 500 денари (со вклучен персонален данок) за секој купен кубен метар (1 m³) дрва за огрев, но до максимална вкупна количина до 10 кубни метри (10 m³) дрва или по 350 денари (со вклучен персонален данок) за секој купен просторен метар (1 просторен метар) дрва за огрев, но до максимална вкупна количина до 14  просторни метри, одлучуваше комисија формирана од страна на градоначалникот Орце Ѓорѓиевски.

Од вкупно поднесените 586 барања од страна на граѓаните за проектот „Субвенционирање на дел од трошоците на граѓаните на територијата на општина Кисела Вода за купување дрва за огрев“, одобрени се 478, а одбиени биле 21 поради некомплетна документација.

„478 семејства од Кисела Вода ќе добијат финансиската поддршка за набавка на огревно дрво. Помошта за нашите сограѓани во овие тешки времиња за нас како раководство останува да биде трајна заложба бидејќи Македонија се соочува со голема економска криза и сѐ поголем е бројот на наши сограѓани што имаат потреба од финансиска поддршка. Покрај субвенциите за огревно дрво, се потрудивме и ова зима домовите да им бидат топли и на лицата што се загреваат со пелети обезбедувајќи субвенција и за печки на пелети, како и на пелети како енергент“, изјави градоначалникот Орце Ѓорѓиевски.

Граѓаните што имаат потреба од дополнителни информации во врска со резултатите од проектот „Субвенционирање на дел од трошоците на граѓаните на територијата на општина Кисела Вода за купување дрва за огрев“ може да се јават на телефонскиот број 02/2785-427 секој работен ден од 8 до 16 часот.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Лицата со попреченост може да поднесуваат барања за повластено користење на јавниот превоз

Заинтересираните граѓани, лицата со оштетен вид, лицата со оштетен слух, лицата со...

АКТУЕЛНО

Аеродром станува првата смарт-општина во Македонија – објавен повикот за избор на стратешки партнер

Општина Аеродром го објави повикот на избор на стратешки партнер кој преку...

АКТУЕЛНО

Општина Карпош купи седум електрични тротинети за потребите на вработените

Општина Карпош, со издвоени средства од Буџетот набави седум нови електрични тротинети...

АКТУЕЛНО

Жирафата Флопи угинала како последица на малиген тумор на црниот дроб и метастази во белите дробови

По добиените официјални резултати од обдукцискиот протокол за угинувањето на жирафата Флопи,...