КУЛТУРА

„Вдахновение“ – роденденски концерт на Македонската филхармонија

Оркестарот на Македонската филхармонија во четврток ќе го одржи својот роденденски концерт со наслов  „Вдахновение“. Оваа институција,  која го афирмира  изведува симфониското музичко творештво преку своите редовните концерти постојано ја развива и ја промовира класичната музика, приближувајќи ѝ ја оваа форма на музицирање на публика од различни генерации.

Концертот  ќе го води диригентот Конрад ван Алфен (Холандија), а како солисти ќе настапат врвните инструменталисти Даниел Роланд – виолина (Англија/Холандија) и Маја Богдановиќ – виолончело (Србија). На програмата се Концерт за виолина и виолончело во а-мол, оп. 102 од Јоханес Брамс и Симфонијата  бр. 2 во е-мол, оп. 2 од Сергеј Рахмањинов, наведуваат од Филхармонија.

Германскиот композитор и виртуоз на пијано Јоханес Брамс (1833 – 1897), кому Роберт Шуман ќе му помогне да се афирмира како автор, се смета за еден од претставниците на романтизмот, иако структурата на неговите дела во најголем дел е – класична. Наследството од Бетовен, за Брамс претставувало светост, тој најдлабоко во себе ја чувал и негувал оваа традиција, а музиката на големиот германски композитор за него била највисоко музичко остварување од естетски и концептуален контекст. Концертот за виолина и виолончело во а-мол, опус 102, му го посветил на својот пријател Јозеф Јоаким, со кого не биле во најдобри односи во периодот кога е напишан.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

КУЛТУРА

Специјална проекција на „Молкот на разумот“ во МКЦ

На 12 декември (вторник) со почеток од 20 часот во киното „Фросина“...

КУЛТУРА

Парите од продажбата на „Цепај сине“ ќе се донираат за Детската клиника во Скопје

Авторот Зоран Спасов-Ѕоф и издавачката куќа „Арс Ламина“ ќе ги дадат сите...

КУЛТУРА

Премиера на „Демнејќи го Годо“ од Драго Јанчар во Театар Комедија

На 12 декември (вторник), со почеток во 20 часот, на малата сцена...

КУЛТУРА

Седмо издание на „Винодонија“ на 8. и 9. декември во Скопје

На 8 и 9 декември во Скопје ќе се одржи седмото издание...