АКТУЕЛНО

Спасовски на увид во градбата на новата полициска станица во Аеродром – трет објект на низата нови градби на МВР

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, заедно со заменик-министерката за правда, Викторија Аврамовска-Мадиќ, ја посети локацијата каде што пред три и пол месеци официјално почна градбата на нов објект на МВР – полициска станица од општа надлежност во Аеродром во рамките на Секторот за внатрешни работи Скопје, со цел увид во градежните активности за овој објект.

„Од она што може да се види на самото место, активностите напредуваат одлично, односно тие се во далеку понапредна фаза од предвидената. Новата полициската станица во Аеродром претставува трет објект во низата нови градби на Министерството за внатрешни работи, по ИКТ-центарот за чување и заштита на податоци и за закрепнување од катастрофи во Прилеп, како и по неодамна промовираната најсовремена форензичка лабораторија на Балканот во рамките на Одделот за форензички испитувања во кругот на МВР“, рече министерот Спасовски.

Истакнувајќи дека првпат по повеќе децении се гради нова полициска станица во Аеродром, Спасовски информира за предвидените цели на проектот.

„Станицата што овде ја градиме од темел е уште една реализација во согласност со планот за континуирано подобрување на условите за работа на вработените во Министерството за внатрешни работи, а локацијата е на местото на старата барака, која беше со висок степен на амортизираност, лоши услови за работа и многу мала корисна вредност. Оваа станица ќе биде една од најголемите и ќе покрива подрачје со најголем број жители во главниот град на државата. Според проектот, новата полициска станица е предвидено да биде изведена на површина од 3.500 квадратни метри и ќе претставува нов модерен објект според највисоките стандарди на полициско работење, што ќе соодветствува и на потребите на жителите на Аеродром. Првпат по повеќе децении, оваа Влада ги реализира потребите на граѓаните од овој дел на Скопје – да добијат услови и услуги какви што ги заслужува секој граѓанин“, рече министерот Спасовски додавајќи дека проектот е во рамките на концептот „Сината униформа дејствува за зелена околина“.

„Новиот објект, со вкупна вредност од 130 милиони денари со вклучено ДДВ, предвидени од буџетот на Република Северна Македонија, според предвидените рокови за изградба, треба да е готов најдоцна до крајот на 2025 година, а претставува продолжување на концептот ‘Сината униформа дејствува за зелена околина’, односно е во согласност со стандардите за енергетска ефикасност. Во рамките на проектот предвиден е и потребниот паркинг-простор, кој е интегриран помеѓу веќе постојното зеленило, кое ќе биде задржано на локацијата. Со овие два сегмента даваме свој придонес кон остварување на владината политика за енергетска ефикасност, но водиме сметка и за зачувување на животната средина“, истакна министерот Спасовски.

Во оваа пригода Спасовски потсети дека динамиката на капиталните инвестиции во ресорот МВР преку реконструкции и изградба на објекти во изминатиот период резултира со 80 реновирани енергетски ефикасни објекти на МВР во државата, во кои се вложени 8 милиони евра, како уште еден јасен показател за посветеноста кон унапредување на работните услови на вработените, затоа што за ова раководство на МВР важи максимата: „Задоволна полиција – безбедни граѓани“. Воедно, Спасовски истакна дека се продолжува со несмалено темпо на уште две крупни реконструкции – на Центарот за обука во Идризово и на Одделот за граѓански работи во МТВ

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Лицата со попреченост може да поднесуваат барања за повластено користење на јавниот превоз

Заинтересираните граѓани, лицата со оштетен вид, лицата со оштетен слух, лицата со...

АКТУЕЛНО

Аеродром станува првата смарт-општина во Македонија – објавен повикот за избор на стратешки партнер

Општина Аеродром го објави повикот на избор на стратешки партнер кој преку...

АКТУЕЛНО

Општина Карпош купи седум електрични тротинети за потребите на вработените

Општина Карпош, со издвоени средства од Буџетот набави седум нови електрични тротинети...

АКТУЕЛНО

Жирафата Флопи угинала како последица на малиген тумор на црниот дроб и метастази во белите дробови

По добиените официјални резултати од обдукцискиот протокол за угинувањето на жирафата Флопи,...