АКТУЕЛНО

Училиштата во Скопје нема да работат на 30. ноември

Врз основа на заклучоците донесени на 199. седница на Владата на Република Северна Македонија, одржана на 14.11.2023 година, Министерството за труд и социјална политика известува дека: сите вработени во државната и во јавната администрација на територијата на град Скопје на 29 ноември 2023 година (среда) ќе работат со скратено работно време до 12 часот, а 30 ноември 2023 година (четврток) се определува за неработен ден за сите вработени во државната и во јавната администрација на подрачјето на град Скопје и тој нема да се одработува.

Оваа одлука се однесува и на основните и средните училишта на подрачјето на град Скопје, меѓутоа напоменуваме дека НЕ се однесува на јавните предучилишни установи и на здравствените установи на подрачјето на град Скопје. Информираме дека тие треба да изработат сопствени планови, кои ќе овозможат непречено функционирање на установите.

Се препорачува општините на градот Скопје и Град Скопје да ги спроведат заклучоците.

Воедно, му се препорачува на приватниот сектор на подрачјето на град Скопје, а особено во подрачјето на општина Карпош и општините што гравитираат кон Спортскиот центар „Борис Трајковски“ и хотелот „Александар палас“ да ги спроведат заклучоците.

Ваквата одлука е донесена поради 30. министерски состанок на ОБСЕ, кој ќе се одржи на 30 ноември и на 1 декември 2023 година во Скопје во организација на Министерството за надворешни работи.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Лицата со попреченост може да поднесуваат барања за повластено користење на јавниот превоз

Заинтересираните граѓани, лицата со оштетен вид, лицата со оштетен слух, лицата со...

АКТУЕЛНО

Аеродром станува првата смарт-општина во Македонија – објавен повикот за избор на стратешки партнер

Општина Аеродром го објави повикот на избор на стратешки партнер кој преку...

АКТУЕЛНО

Општина Карпош купи седум електрични тротинети за потребите на вработените

Општина Карпош, со издвоени средства од Буџетот набави седум нови електрични тротинети...

АКТУЕЛНО

Жирафата Флопи угинала како последица на малиген тумор на црниот дроб и метастази во белите дробови

По добиените официјални резултати од обдукцискиот протокол за угинувањето на жирафата Флопи,...