АКТУЕЛНО

СВЕТСКИ ДЕН ПРОТИВ ХЕПАТИТИСОТ: На секои 30 секунди умира по едно лице од оваа болест

На секои 30 секунди по еден човек во светот умира како последица на болести поврзани со хепатитис, предупредуваат експертите по повод Светскиот ден за борба против хепатитисот – 28 јули. Целта е да се подигне свеста за важноста од превенција, рано откривање и лекување на хепатитисот.

Хепатитисот е сè уште глобален предизвик за јавното здравје, повеќе од 1,1 милион животи се губат секоја година поради последиците од инфекцијата со хепатитис Б и Ц, посочуваат експертите.

Се проценува дека дури девет од десет заразени луѓе во светот не се свесни за својот статус. Според проценките на епидемиолошките истражувања во Хрватска, околу 25.000 луѓе имаат хроничен хепатитис Б, а околу 40.000 луѓе се носители на антитела на хепатитис Ц. Според математичките модели, околу 12.000 луѓе треба да се лекуваат од хепатитис Ц, објаснуваат експертите.

Посебен акцент е ставен на вирусниот хепатитис Б и Ц, бидејќи тие припаѓаат на таканаречените „тивки болести“, односно болести кои продолжуваат долго време без препознатливи симптоми. Хепатитис Ц е излечив, а постои вакцина и ефикасен третман за хепатитис Б. Долготрајната, нетретирана инфекција може да предизвика сериозно оштетување на црниот дроб и здравјето.

Хепатоцелуларниот карцином како резултат на нетретирана болест постојано се зголемува, а најголемиот дел од него се открива во фаза предоцна за успешно лекување.Тестирањето за хепатитис Б и Ц е единствениот начин за навремено откривање на болеста.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Започна реконструкцијата на улицата „Калош Дани“ во Карпош

Започна реконструкцијата на улицата Калош Дани во општина Карпош. Екипите на јавното претпријатие...

АКТУЕЛНО

Општина Бутел ќе биде покровител на документарецот за еден од најголемите олимписки спортисти Шабан Трстена

На предлог на градоначалникот на општина Бутел, Дарко Костовски, а со едногласна...

АКТУЕЛНО

5 нови патеки на Скопска Црна Гора спремни за различен тип на луѓе и скроени за различни годишни времиња

Општина Гази Баба известува дека е реализиран проект со кој се создавани...

АКТУЕЛНО

Герасимовски: 62 решенија по 7.000 денари за семејствата со новороденче во Центар

62 решенија за новороденчиња на барателите за остварување на правото за користење...