АКТУЕЛНО

СО ЛЕТОТО ДОАЃААТ И ПОЖАРИ: На што треба да внимавате

Има многу причини за настанување на пожарите, но од досегашната практика ќе се опишат оние причини поради кои најчесто настануваат пожари, а тоа е, пред се, субјективните фактори – човекот, неговото невнимание и негрижа.

Еве неколку вообичаени причини и совети кои ќе ви помогнат да ја заштитите природната средина:

 1. Невнимателно фрлање цигари: Неправилно фрлање догорчиња, особено во сува вегетација или запаливи места, лесно може да запали пожар. Тие можат да тлеат со часови, пред да избувнат во пожар, затоа секогаш целосно гаснете ги цигарите и фрлете ги во канта за отпадоци.
 2. Горење и отпад на отворено: Согорувањето на отпадот од дворот, или ѓубрето, на отворен простор без соодветни дозволи или мерки на претпазливост може брзо да ескалира во шумски пожар. Избегнувајте отворено горење при суви или ветровити услови и следете ги локалните прописи.
 3. Логорски огнови без надзор: Оставањето на камперските огнови без надзор или нецелосно гаснењето пред да заминете може да доведе до пожари. Секогаш погрижете се логорските огнови да се изгаснат правилно, користејќи вода или песок и никогаш не оставајте ги да горат или тлеат.
 4. Неправилно фрлено ѓубре: Ова се неколку материјали кои се особено опасни и поподложни на палење пожари од другите.
 • Стакло: Скршеното стакло може да дејствува како лупа, фокусирајќи ја сончевата светлина на сува трева или лисја и брзо да предизвика пожар.
 • Метал: Металните предмети, како што се алуминиумски конзерви или лимена фолија, можат да ја рефлектираат сончевата светлина и да ја концентрираат топлината на запаливи материјали. Доколку се остават на директна сончева светлина и се неправилно отстранети, тие се потенцијални предизвикувачи на пожар.
 • Пластика: Пластиката, особено лесната, како пластични кеси или обвивки за храна, е многу запалива. Освен тоа, кога ќе се запалат, тие можат да испуштаат отровни испарувања и да придонесат за ширење на пожарите.
 • Хартија и картон: Сувата хартија и картонските материјали се многу лесно запаливи. Со правилно управување и отстранување на ѓубрето, можеме да помогнеме во спречување на случајни пожари и заштита на природната средина.
 • Искри од машини: Искрите од моторните пили, косилки или електрични алати, може да запалат сува трева или вегетација. Бидете внимателни кога ракувате со опремата на тревни површини, особено за време на топли и суви услови.
 1. Неконтролиран огномет: Огнометите претставуваат значителен ризик. Избегнувајте користење на огномет во или во близина на природни средини за време на сушни периоди, бидејќи тие лесно можат да ја запалат околната вегетација.
 2. Паркирање возила на сува вегетација: Паркирањето возила на сува вегетација, особено со врел издувен систем, може да запали пожар. Изберете означени паркинг места.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

ПОЦ: Санкционирани 191 непрописно паркирано возила

ЈП „Паркинзи на Општина Центар“ и Општина Центар, во соработка со Сообраќајната...

АКТУЕЛНО

Десет приказни за времето, луѓето и прекинатите врски

Уличниот фестивал “Статуафест – Прекинати врски/Broken relationship”, изминатите три дена ја размрда...

АКТУЕЛНО

Уметничка акција за проблемот со јавните тоалети во Скопје

Уметникот Озбек Ајваз кај фонтаната вчера во Градскиот парк во Скопје, го...

АКТУЕЛНО

Стопанска Триоги триатлон трка во Скопје, утре ќе има посебен режим на сообраќајот

Вкупно 300 учесници од шест земји се пријавени за 4. Стопанска Триоги...