МАГАЗИН

ПАНИЧЕН НАПАД: Психолог открива кои се причините и како да ги препознаете

Паниката е интензивна состојба на вознемиреност и страв што обично доаѓа ненадејно и без предупредување. Паничниот напад може да предизвика чувство на губење контрола, анксиозност, забрзано дишење, забрзано чукање на срцето, потење, гадење, вртоглавица и други физички симптоми.

Луѓето кои се под постојан стрес во животот, се чувствуваат вознемирени или кои многу се плашат од одредени ситуации може да бидат поподложни на паника, а таа се манифестира со различни физички, емоционални, когнитивни и бихејвиорални симптоми.

Еве што точно значи паника и паничен напад, но и како да си помогнете во овие ситуации.

Што е паника

„Паниката е интензивно чувство на ненадеен страв или анксиозност што се јавува како реакција на стресна или застрашувачка ситуација, а може да биде предизвикана и од физиолошки стрес (задушлив простор, премногу луѓе, недостаток на воздух), објаснува психологот и психотерапевт Јурковиќ.

„Физиолошките симптоми кои се јавуваат ги толкуваме како сигнал за тревога, мислиме дека ќе останеме без воздух, дека ќе доживееме срцев удар или дека ќе умреме, поради што субјективното доживување на стравот уште повеќе се интензивира и може да дојде до паничен напад“, Јурковиќ.

Симптоми на паничен напад

Лицето кое доживува паничен напад може да доживее низа физички и емоционални симптоми кои се многу интензивни и можат да бидат застрашувачки.

Физички симптоми на паничен напад:

 • брз или неправилен срцев ритам
 • чувство на гушење или недостаток на воздух
 • вртоглавица или несвестица
 • потење
 • тресење или треперење
 • гадење или непријатност во стомакот
 • чувство на вкочанетост или пецкање во рацете или нозете

Емоционални симптоми на паничен напад:

 • силен страв или чувство на паника
 • чувство на губење контрола
 • чувството дека нешто страшно се случува или дека нешто лошо ќе се случи
 • чувство на одвоеност од реалноста или чувство на нереалност

Когнитивни симптоми на паничен напад:

 • тешкотии со концентрација или фокус
 • лоши мисли
 • чувство на губење контрола над мислите
 • преплавеност од негативни предвидувања или сценарија

Симптоми во однесување при напад на паника:

 • обид да се избегнат ситуации кои се поврзани со паника
 • обид да се избегнат места или ситуации кои можат да предизвикаат паника
 • потреба да се напуши ситуација кога се појавуваат симптоми на паника

„Паничните напади обично траат неколку минути, но на субјективно ниво може да се чувствувате како да траат многу подолго. По нападот, лицето може да се чувствува уморно, исцрпено или напнато, а често се случува по таква непријатна појава да почне да избегнува ситуации и места кои би можеле да предизвикаат нов напад, поради што стравот со текот на времето станува се посилен“, вели психологот.

Како се лекуваат паничните напади?

„Се препорачува што поскоро да се побара помош, особено имајќи предвид дека паниката значително го нарушува секојдневниот живот на личноста која ја доживува. Првиот чекор е да направите анализи за да се уверите дека она што се случува не е поврзано со физички проблеми – потоа за време на самиот напад можете да се потсетите дека не е физички проблем, па затоа стравот ќе биде помал и ќе биде полесно се прифаќаат непријатните физички симптоми“, објасни Јурковиќ.

Како да си помогнете за време на паничен напад?

Вдишете полека, длабоко, низ носот, а потоа издишете полека, длабоко низ устата. Некои луѓе сметаат дека им помага да бројат од 1 до 5 на секое вдишување и секое издишување. Затворете ги очите и фокусирајте се на вашето дишење.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Креативна работилница за средношколци за пишување поезија „Запознавање со поетскиот универзум на Анте Поповски“

Во рам­ки­те на про­е­ктот „По­е­зи­ја во фар­мер­ки“, кој е со­ста­вен дел од...

МАГАЗИН

Дел од најагресивните раси кучиња

Некои раси кучиња се посклони кон агресивно однесување од останатите, па поради...

МАГАЗИН

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со...

МАГАЗИН

Црната боја – признак за привлечност, интелигенција, самодоверба, црвената асоцира на ароганција

Моќта на бојата на облеката што се носи е потврдена со истражување...