МОЕ ЗДРАВЈЕ

Кардиолог открива колку често треба да го мерите крвниот притисок

Вашиот крвен притисок се смета за клучен „витален знак“ бидејќи е еден од најважните показатели за здравјето на срцето, покажувајќи го ризикот од срцеви заболувања, срцева слабост и срцев удар.

Крвниот притисок се однесува на силата што вашата крв ја врши на ѕидовите на крвните садови, особено на артериите, додека срцето ја пумпа низ вашето тело. Ако крвниот притисок биде премногу низок или премногу висок, тоа може да биде фатално, па затоа е важно да знаете што е најдобро за вас и да го чувате надвор од опасните зони.

Колку често треба да го мерите вашиот крвен притисок?

„Препорачувам повеќето пациенти да го мерат крвниот притисок еднаш или двапати неделно“, вели д-р Ју-Минг Ни, кардиолог од Медицинскиот центар во Калифорнија. Но, треба секојдневно да го мерите ако имате сериозни срцеви заболувања или ако ги прилагодувате лековите.

Тој нагласува дека е клучно да се запишат резултатите од мерењето на притисокот:

„Запишете го. Не можам доволно да го нагласам ова. Го следиме крвниот притисок со текот на времето за да видиме дали има некаква промена, па мора да го следите“. Можете да користите хартиен дневник, апликација за телефон или компјутерска табела.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Напивки благотворни против анемија

Најчеста причина за анемија (слабокрвност) е недостигот од железо. Без него, човековото...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

СЗО: Прекумерната употреба на антибиотици ја зголемува отпорноста која може да биде одговорна за 10 милиони смртни случаи

Прекумерната употреба на антибиотици опасно ја поткопува нивната ефикасност и ја зголемува...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Здравата исхрана и физичката активност важни при заштита од бубрежни заболувања

Хроничното бубрежно заболување (ХББ) зафаќа осум до 16 проценти од светската популација....