МОЕ ЗДРАВЈЕ

САЛМОНЕЛА: Кои се симптомите на бактеријата која се крие во храната и водата

Всушност, лесно е да се заштитите од инфекцијата, која може да развие тешка форма на болеста кај малите деца, постарите лица и оние со ослабен имунитет.

Симптомите на салмонелоза се појавуваат 12-72 часа по консумирање на контаминирана храна. Болеста обично трае 4-7 дена и кај повеќето пациенти поминува без никаква терапија. Меѓутоа, кај некои пациенти, зачестеноста на дијареата бара хоспитализација за да се спречи дехидрација (губење течност). Кај потешките облици на болеста, постои можност салмонелата од цревата да навлезе во крвотокот и да зарази други органи, а во овие случаи е индицирана употреба на антибиотици. Потешки форми на салмонелоза се јавуваат кај постари лица, мали деца и лица со ослабен имунитет.

Како луѓето се инфицираат?

Инфекцијата се јавува по консумирање на контаминирана храна. Најризични намирници се: сурови јајца, сурово месо (особено живина), колачи, сурово млеко. Меѓутоа, секоја ризична храна може да биде ако е ракувана на нехигиенски начин и/или не била соодветно термички обработена. Регистрирани се и случаи на инфекција со салмонела кои потекнуваат од домати, дињи, манго, папаја и путер од кикирики.

Како се пренесува салмонелата?

Салмонелата се пренесува со валкани раце, односно со директен контакт со храна. Поради оваа причина, се нарекува „болест на валкани раце“. Иако ризикот од пренесување на салмонела е поголем кај заразените лица и носачите на микроорганизми, секој може да ја пренесе оваа бактерија во храната доколку не ги измие рацете пред да ракува со храната.

Како да се спречи салмонелоза?

  • Добро миење на рацете, задолжително после дефекација, допирање на сирова храна,
  • Добра термичка обработка на храната,
  • Со одржување на хигиената на садовите и приборот за ракување со храна,
  • Со одвојување на сировата храна од готовата храна,
  • Со одвојување на садови и опрема за работа со сирова и термички обработена храна,
  • Чувајте ја храната во фрижидер и што е можно пократко на собна температура.

Кога да се оди на лекар?

Повеќето луѓе не треба да бараат лекарска помош за инфекција со салмонела, бидејќи таа често поминува сама по себе во рок од неколку дена.

Меѓутоа, ако засегнатото лице е доенче, мало дете, постар возрасен или некој со ослабен имунолошки систем, јавете се на лекар ако болеста:

  • Трае повеќе од неколку дена,
  • Тоа е поврзано со висока температура или крвава столица,
  • Предизвикува дехидрација, со знаци како што се помалку мокрење од вообичаено, темна боја на урина и сува уста и јазик.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Очите говорат за проблемите со срцето

Срцевите заболувања се една од главните причини за смрт во светот, па...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Намалете го ризикот од болести преку диета

Сите знаеме дека храната влијае на нашето здравје и квалитетот на животот,...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

ИЈЗ: За седум дена пријавени 17 нови случаи на голема кашлица

Во последните седум дена, од 9 до 15 февруари се пријавени 17...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Ново истражување: Откриена причината за утринска мигрена

Гласната музика, светлите екрани, силните парфеми и силните светла можат да предизвикаат...