МОЕ ЗДРАВЈЕ

Симптомите на деменција може да се појават дури и додека спиеме

Хроничните невропсихолошки промени од спектарот на мозочни заболувања имаат заедничко име – деменција. Ова вклучува Алцхајмерова болест, васкуларна деменција, мешана деменција, деменција ‘Lewy body’, фронтотемпорална деменција и многу други форми.

Деменцијата “Lewy body’ е невродегенеративно заболување и една од најчестите причини за деменција кај луѓе постари од 65 години. Тоа е хронично когнитивно влошување на клеточните подмножества во цитоплазмата на кортикалните неврони наречени ‘Lewy body’.

Симптомите на деменција, односно континуираното влошување на мозокот, се манифестираат на различни начини, од вообичаените – проблеми со меморијата, однесувањето, подвижноста, до оние помалку познати симптоми кои можат да се појават и додека спиете.

Луѓето со нарушување на спиењето во РЕМ фазата интензивно ги доживуваат своите соништа. Наместо мир, тие зборуваат и се движат во сон. Ова чувство станува помалку изразено како што степенот на деменција напредува и се јавуваат поинтензивни проблеми со меморијата.

Поврзаноста на нарушувањата на спиењето како предиктор за развој на деменција ‘Lewy body’ е потврдена и со студија спроведена од добро познатата клиника Мајо во 2013 година.

Неврологот и водечки истражувач на тимот, Мелиса Мареј, истакна дека дури 75 до 80 проценти од мажите со деменција ‘Lewy body’ доживеале нарушување во однесувањето во фазата на РЕМ спиење. Користејќи податоци и скенирање на мозокот на пациенти со нарушувања на спиењето, научниците ја дефинираа дијагнозата на деменција ‘Lewy body’ како пет пати почеста во споредба со факторот на ризик за губење на волуменот на мозокот.

Покрај горенаведеното, треба да се привлече внимание и на други симптоми на деменција ‘Lewy body’:

  • Халуцинации;
  • проблеми со разбирање, размислување, меморија и расудување;
  • конфузија или поспаност;
  • бавно движење, вкочанети екстремитети и тремор;
  • несвестица, несигурност и паѓања;
  • синкопа, минливо губење на свеста
  • проблеми со говорот и туркањето, намалено чувство за мирис;
  • депресија и анксиозност;

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Цвеклото го подобрува сексуалниот живот

Некои прехранбени производи и секојдневни намирници ја поттикнуваат желбата за секс, а...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

4 начини како да ja ублажите болката во зглобовите

Проблемите со зглобовите можат да влијаат на квалитетот на вашиот живот, но...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Причинители на „изрецкан јазик“

Многумина имаат тн. „изрецкан јазик“ – кога тој орган има вдлабнатини или...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи. Ние нудиме...