МАГАЗИН

ЗАНЗИБАР – НОВ ТРУСТИЧКИ ХИТ

Занзибар е островска полуавтономна област којашто се обедини со Тангањика во 1964 година, со што беше основана Обединетата Република Танзанија. Се работи за острови опкружени со тиркизната вода на Индискиот Океан, 25 – 50 километри оддалечни од брегот на африканското копно. Островите се прилично ниски – највисокиот врв достигнува само 120 метри надморска височина. Вреди да се спомне и тоа што околу половина од населението во областа живее под прагот на сиромаштија.

Главен град на островот е градот Занзибар и тој се наоѓа на островот Унгуја. Историското средиште на земјата – Камениот Град, е на списокот заштитено светско наследство.

Туризмот во Занзибар е стопанска дејност во развој, поттикната од Владата, што бележи раст – од 19.000 туристи во 1985. на 376.000 посетители во 2016 година. На островот се пристига преку пет морски пристаништа и меѓународниот аеродром „Абеид Амани Каруме“ што може да опслужи до 1,5 милиони патници годишно.

Морскиот екосистем на Занзибар е важен дел од економијата, риболовот и во однос на разновидноста на Индискиот Океан, со ендемски и ретки видови

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Креативна работилница за средношколци за пишување поезија „Запознавање со поетскиот универзум на Анте Поповски“

Во рам­ки­те на про­е­ктот „По­е­зи­ја во фар­мер­ки“, кој е со­ста­вен дел од...

МАГАЗИН

Дел од најагресивните раси кучиња

Некои раси кучиња се посклони кон агресивно однесување од останатите, па поради...

МАГАЗИН

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со...

МАГАЗИН

Црната боја – признак за привлечност, интелигенција, самодоверба, црвената асоцира на ароганција

Моќта на бојата на облеката што се носи е потврдена со истражување...