Иако се проучува со години, никогаш немало докази дека е директно поврзана со ракот. Сега неколку агенции го истражуваат, а резултатите ќе бидат објавени на 14 јули.
Светска здравствена организација (СЗО) следниот месец ќе објави дека еден од најчестите вештачки засладувачи во светот е можна причина за рак, објави Ројтерс.
Аспартамот, кој се користи во бројни производи (кока-кола диетални производи, гуми за џвакање на Mars’ Extra…) за првпат ќе биде опишан како „можен канцероген“ од Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC).
Која е разликата помеѓу диетална кока-кола, зеро кола и нула шеќер?
IARC има за цел да процени дали нешто е потенцијална опасност или не врз основа на сите објавени докази, а нивните слични заклучоци за различни производи предизвикаа загриженост кај потрошувачите, па дури и доведоа до тужби.
Но, аспартамот сега се најде на удар на неколку агенции. Всушност, тоа го истражува и JECFA, Комитетот на СЗО за адитиви. Тие треба да ги објават своите наоди на 14 јули, истиот ден кога IARC го објави својот заклучок.
Од 1981 година, JECFA смета дека аспартамот е безбеден за консумирање доколку се придржувате до пропишаните количини. Така, возрасно лице со тежина од 60 кг мора да пие помеѓу 12 и 36 лименки зеро кола секој ден за да го загрози своето здравје.
Бараме од двете тела да ги координираат нивните напори за преглед на аспартамот за да се избегне каква било конфузија или јавна загриженост, напиша Нозоми Томита, службеник од јапонското Министерство за здравство, до СЗО.
Заклучоците на IARC се покажаа дека имаат големо влијание. Комисијата во 2015 година заклучи дека глифосатот (хербицид што убива плевел) е „веројатно канцероген“, а компаниите ги почувствуваа ефектите години подоцна, иако други тела како што е Европската управа за безбедност на храната (ЕФСА) ја оспорија таа проценка. Така, германскиот Баер загуби три жалби по пресудите на американските судови кои досудија отштета на лица кои за својот ракот го обвинија користењето на нивните средства.
IARC, исто така, ја класифицираше ноќната работа и консумирањето црвено месо како „веројатно канцерогени“, а употребата на мобилни телефони како „можно канцерогени“, слично на аспартамот.
IARC не е орган за безбедност на храната и нивниот преглед на аспартамот не е научно сеопфатен и се заснова на широко дискредитирани истражувања, рече Френсис Хант-Вуд, генерален секретар на Меѓународната асоцијација на засладувачи (ISA).
Здружението, чии членови се Марс Вригли, одделот на Кока-Кола и Каргил, соопшти дека има „сериозна загриженост за прегледот на IARC, што може да ги доведе во заблуда потрошувачите“.
Аспартамот се проучува со години
Минатата година, една француска студија на 100.000 луѓе покажа дека оние кои консумираат поголеми количини на вештачки засладувачи, вклучително и аспартам, имаат малку поголем ризик од рак. Тоа следеше по студијата на Институтот Рамацини во Италија во раните 2000-ти, која објави дека некои форми на рак кај глувци и стаорци се поврзани со аспартамот.
Бидејќи немаше конкретни докази, аспартамот беше одобрен за глобална употреба. IARC вели дека анализирале 1.300 студии.
Leave a comment