МАГАЗИН

Најчести причини за криза во врската

Неколку брачно-љубовни терапевти на Редит ги открија предупредувачките знаци дека врската е на работ на пропаст, одговарајќи на прашања на следачите. Следат трите најчести причини за криза во врската и стручни совети за тоа.

Префрлање на вината

Според стручњаците, првиот знак на којшто треба да се обрне внимание е она префрлање на вината за сите проблеми во врската на партнерот.

„Секоја врска е партнерство. Многу ретко сум видел вакви проблеми во врската само по вина на една личност. Овие проблеми обично се променливи и сложени по природа. Тие генерално се резултат на когнитивните, емоционалните фактори, однесувањето и интерперсоналните модели на секој партнер. Поточно на односот еден кон друг“, напиша еден терапевт.

Агресивно однесување

Ова пак, и онака не треба да биде присутно во ниедна врска.

Терапевтот објаснува: „Ако една личност (жртвата) каже дека сака да престане да го провоцира агресивното однесување на другата личност, тоа е предупредувачки знак. Работам со многу двојки каде една личност е агресивна и сака да преземе одговорност и да се промени“.

Меѓутоа, ако жртвата ја презема одговорноста за агресијата, а агресивниот партнер не презема одговорност, тогаш целта е жртвата да ја напушти другата личност или барем да се обиде да постави граници.

Прекршување на црвените линии

Следниот знак за предупредување е за кршење на границите.

„Малку тестирање на границите е добро, но постојаното кршење на границите е голем предупредувачки знак. Луѓе, познавањето на вашите граници, нивната поставенот и одржување – сè тоа е многу важно за вашата сопствена благосостојба. Исто така, научете да почитувате туѓите граници“, напиша еден стручњак.

Тој додаде и дека сите граници во врската не се засекогаш и може да се заслужат, заработат или загубат. Сè е во почитувањето на достоинството на другата личност.

Давајќи пример, терапевтот додаде: „Ако одите на спиење во 21 часот и се будите да вежбате во 5 часот наутро, држете ја таа практика. Пристојната личност ќе го почитува тоа, но грубата личност ќе се обиде да ја саботира таа навика“.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Совети за родители и поуспешни деца

Начинот како се разговара со децата и како родителот се однесува во...

МАГАЗИН

Марго Роби подготвува филм за играта „Монопол“

о светскиот успех на филмот „Барби“, Марго Роби повторно му се навраќа...

МАГАЗИН

И покрај благодетите на јаболката, постои момент кога не смеете да ги консумирате

Она што повеќето луѓе не го знаат е дека постои одредено време...

МАГАЗИН

Минатиот месец забележан како „најтоплиот март“ во светот

Минатиот месец беше „најтоплиот март“ забележан на глобално ниво, според мерењата направени...