АКТУЕЛНО

104.000 домаќинства може да се снабдуваат со струја произведена од фотоволтаици

За година и половина издадени се лиценци на 545 централи за производство на електрична енергија од обновливи извори. Од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) велат дека од јануари 2022 година до 30 јуни 2023 година вкупната инсталирана моќност е од скоро 270 мегавати. Со инсталираниот капацитет може да се задоволат потребите на над 104 илјади домаќинства со просечна потрошувачка на електрична енергија од 13 градови од државава: Охрид, Тетово, Кратово, Крушево, Крива Паланка, Св. Николе, Ресен, Дојран, Дебар, Виница, Струга, Неготино и Гевгелија.

„За шест месеци РКЕ издаде лиценци на 278 централи, што е поголем број од централите што се стекнале со лиценци во 2022 година. Интересот кај компаниите е со зголемен интензитет, што се гледа и по бројките кои ги објавуваме и затоа се регистрира намален увоз на електрична енергија од 13 % годинава, за разлика од традиционалните 30 %“, вели Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Најискрената публика уживаше во младинската театарска претстава „Како ќе го делиме мачорот“

Учениците од Општина Центар го посетија „Тетарот за деца и младинци“-Скопје, со...

АКТУЕЛНО

„Скриени дела и спомени – откривање“ – арт инсталацијата на студентите од ФЛУ Скопје

„Скриени дела и спомени – откривање“ е насловот на арт инсталацијата на...

АКТУЕЛНО

Општина Центар со 17 Еразмус Плус проекти во изминативе пет години

Градоначалникот Горан Герасимовски заедно со Бојан Маричиќ, заменик претседателот на Владата задолжен...

АКТУЕЛНО

Јавен повик за средношколци за учество во проектот Театарот ги обединува младите TRY

Програмата TRY (Театарот ги обединува младите) е меѓународен проект ко – финансиран...