АКТУЕЛНО

ОСНОВНИ ЧЕКОРИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ АКО ВЕ КАСНЕ ЗМИЈА

Соочувањето со змија и каснувањето може да биде застрашувачко искуство, но смиреното и навремено реагирање може значително да го намали ризикот од компликации. Следејќи ги овие чекори – да останете смирени, да се оддалечите од непосредната опасност, да побарате медицинска помош, да го имобилизирате каснатото место и да одржувате намален пулс – можете да ги подобрите вашите шанси за позитивен исход.

Останете смирени и проценете ја ситуацијата:

Паниката може да ја ескалира ситуацијата и да предизвика зголемување на отчукувањата на срцето, што потенцијално ќе го шири отровот низ вашето тело побрзо. Одвојте момент за да го процените изгледот и карактеристиките на змијата дали е сè уште видлива. Оваа информација може да им помогне на медицинските лица да ги идентификуваат видовите змии и да изберат соодветен третман.

Отстранете се од непосредна опасност:

Ако змијата се уште е присутна, внимателно и полека оддалечете се од неа за да спречите понатамошни каснувања. Запомнете, повеќето змии напаѓаат во одбрана, така што веројатно нема да ве гонат откако ќе се оддалечите. Избегнувајте ненадејни движења кои можат да ја исплашат змијата или да предизвикаат дополнителни напади.

Повик за медицинска помош:

Веднаш повикајте служба за итни случаи или центрите за управување со кризи за да побарате упатства и да ги информирате за каснувањето од змија. Обезбедете им релевантни детали како што се вашата локација, какви било набљудувања за змијата и вашите симптоми. Тие ќе дадат конкретни упатства прилагодени на вашата ситуација.

Имобилизирајте го каснатото место:

Додека чекате помош од стручни лица, држете го каснатото место, мирно и ограничете го движењето. Ова помага да се забави ширењето на отровот низ вашиот крвоток. Имобилизирајте ја областа со користење на шина, доколку е достапна, или со едноставно прицврстување со завој или крпа за да се минимизира мускулната активност.

Одржувајте намален пулс:

Секоја активност што го зголемува пулсот, како што се трчање или прекумерно движење, може да ја забрза циркулацијата на отровот. Затоа, препорачливо е да седите или легнете, држејќи го погодениот екстремитет под нивото на срцето. Оваа положба го намалува протокот на крв во областа за каснување и ја одложува апсорпцијата на отровот.

Неефикасни методи:

  • Обид за цицање на отровот: Овој метод е неефикасен и може да предизвика дополнително оштетување на раната или да внесе штетни бактерии.
  • Мраз или ладни облоги: Ладењето на областа може да го зголеми ризикот од оштетување на ткивото.

Следете ги виталните знаци:

Додека чекате медицинска помош, внимателно набљудувајте ги вашите витални знаци. Забележете какви било промени во дишењето, отчукувањата на срцето или свеста. Ако имате некој со вас, тој може да помогне во следењето и да обезбеди поддршка.

Превентивни мерки:

Инцидентите со каснување од змија често може да се избегнат со практикување на превентивни мерки, особено во области склони кон змии:

  • Носете соодветни обувки и облека што ги покрива вашите екстремитети.
  • Останете на одредени патеки и избегнувајте да шетате низ висока трева или грмушки каде што може да се кријат змии.
  • Бидете внимателни кога ракувате со камења, трупци или други потенцијални засолништа за змии.
  • Носете комплет за каснување од змија или залихи за прва помош кога се впуштате во дивина.

Змиите ги има на планините, во карпи и под големи камења и високи треви. Тие живеат и тука, меѓу нас. Сега излегуваат да се сончаат, се преслекуваат, т.е. ја менуваат кожата и се парат, па затоа и почесто ги забележуваме.

Во Македонија има 16 вида змии, од кои два се водни, а три се отровни.

Отровниот поскок може да се познае по рокчето на главата, а тој и најчесто се забележува во урбаните средини, т.е. пониско, зашто живее на простори до 500 метри надморска височина. Оваа змија меѓу луѓето е позната и како камењарка и е поенергичен вид змија.

Над шумската зона отровни се шарката и остроглавата шарка.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Шахот ги освои учениците од Кисела Вода

Шаховскиот Сојуз на Град Скопје, месецов, ги заврши квалификационите училишни натпревари во...

АКТУЕЛНО

Оперската претстава „Севилскиот бербер“ од Џоакино Росини на 2 март во НОБ

На 2 март со почеток во 20.00 часот во Националната опера и...

АКТУЕЛНО

Саем на мебел во Скопје од 20 до 24 март

Од 20 до 24 март во спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје...

АКТУЕЛНО

Герасимовски: Комерцијална банка донираше имот на Општина Центар за изградба на јавна зелена површина

По барање на Општина Центар, Комерцијална банка донираше имот за изградба на...