КУЛТУРА

Даниела Андоновска-Трајковска добитник на романската награда за поезија „Михаи Еминеску“

Добитник на реномираната награда за поезија „Михаи Еминеску“ за 2023 година, која ја доделува истоимената Меѓународна академија од Крајова, Романија, на чело со професорт д-р Јон Деаконеску и Европската академија на науките, уметностите и хуманистичките науки, е македонската поетеса, прозаистка, книжевна критичарка, уредничка, доктор на науки и универзитетска професорка, Даниела Андоновска-Трајковска.

 

Светскиот фестивал на поезијата се одржа од 16 до 21 јуни во Крајова, Романија, а Андоновска-Трајковска освен наградата која ја доби за својот оригинален стил на пишување во кој ги осветлува секојдневните аспекти на живеењето и постоењето, доби и златен медал „Михаи Еминеску“ за нејзините заслуги во областа на културата во национални и светски рамки.Таа е прогласена и за амбасадор на културата за нејзиното суптилно разбирање на различните култури, промоцијата на духовното наследство и книжевноста.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

КУЛТУРА

„Љубив во топка“- најновата книга на Ана Јовковска

„Љубов во топка“ е најновата книга на пистаелката Ана Јовковска која беше...

КУЛТУРА

ГЕРАСИМОВСКИ: Романот на Ксенија Николова „Зад маските” е уште една успешна приказна на општината

“Романот на Ксенија Николова „Зад маските” е уште една успешна приказна на...

КУЛТУРА

„Поетска епизода #10“ посветена на 100 години надреализам во Буква

Во кафе-книжарницата „Буква“ вечер во 20 часот ќе се одржи десеттата „Поетска...

КУЛТУРА

Концерт во рамки на фестивалот „Денови на македонска музика“ во НОБ

Со почеток во 20 часот во Националната опера и балет (НОБ), ќе...