АКТУЕЛНО

Плоштадот Богородица паркинг, црквата на диво наплаќа за паркирање

Плоштадот Богородица во строгиот центар на градот со години е претворен во паркинг, на кој на диво се наплаќа. Вработени во цркавата стојат на влезот кој води кон плоштадот и на граѓаните им наплатуваат 100 денари за паркирање на пешачката зона. Исто така на диво се издаваат и месечни карти за 1.500 денари.

Наплатата е незаконска бидејќи за да може некој субјект да наплатува паркирање треба да добие дозвола од Советот на Град Скопје. Досега Советот на Град Скопје не дал дозвола црквата да наплатува паркирање, ниту пак ваква точка била предложена на  дневен ред.

Но, и покрај тоа што немаат никаква дозвола, лица од црквата слободно си наплатуваат, а нигде ги нема инспекторите од Град Скопје да санкционираат незаконско узурпирање на простор и правање бизнис.

Изградбата на Плоштадот ја финансираа Град Скопје и Општина Центар и чини околу 5,3 милиони евра. Почна да се гради во 2013 година во рамките на проектот „Скопје 2014“. На него се изградени три фонтани со мермерни релјефи на кои стојат скулптури на свети Никола и свети Петар и Павле.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Започна реконструкцијата на улицата „Калош Дани“ во Карпош

Започна реконструкцијата на улицата Калош Дани во општина Карпош. Екипите на јавното претпријатие...

АКТУЕЛНО

Општина Бутел ќе биде покровител на документарецот за еден од најголемите олимписки спортисти Шабан Трстена

На предлог на градоначалникот на општина Бутел, Дарко Костовски, а со едногласна...

АКТУЕЛНО

5 нови патеки на Скопска Црна Гора спремни за различен тип на луѓе и скроени за различни годишни времиња

Општина Гази Баба известува дека е реализиран проект со кој се создавани...

АКТУЕЛНО

Герасимовски: 62 решенија по 7.000 денари за семејствата со новороденче во Центар

62 решенија за новороденчиња на барателите за остварување на правото за користење...