МАГАЗИН

Стравот од осаменост е една од главните причини за останување во лоша врска

Вистина е дека стравот од осаменост може да биде значаен фактор што ги држи луѓето во лоши односи. Стравот да се биде сам и да нема емоционална поддршка или дружење може да ги наведе поединците да останат во нездрави или несреќни односи наместо да се соочат со моментот да бидат сами.

Осаменоста е основна човечка емоција и природно е да се посакува поврзаност и дружење со другите. Кога луѓето се во врска, тие често вложуваат време, труд и емоции во градењето и одржувањето на таа врска. Со текот на времето, тие можат да станат зависни од партнерот за емоционална поддршка, валидација и чувство на припадност. Оваа зависност може да ја направи идејата за напуштање на врската застрашувачка и страшна.

Покрај стравот од осаменост, може да има и други причини зошто поединците избираат да останат во лоша врска. Овие причини може да вклучуваат финансиски грижи, општествен притисок, страв од осудување или критики од другите, ниска самодоверба или недостаток на верба во сопствената способност да се најде подобар партнер.

Важно е да се признае дека останувањето во лоша врска поради страв од осаменост може да биде штетно за нечија благосостојба на долг рок.

Продолжувањето да се инвестира во нездрава врска може да доведе до несреќа, емоционална вознемиреност, па дури и физичка штета. Од клучно значење е да се даде приоритет на сопствената среќа, самопочит и целокупната благосостојба.

Ако се најдете во лоша врска и се плашите да бидете сами, размислете да побарате поддршка од доверливи пријатели, членови на семејството или професионалци како терапевти или советници. Тие можат да дадат насоки, перспектива и помош при навигација на вашите чувства и донесување одлуки кои се во ваш најдобар интерес.

Запомнете дека да се биде сам не мора да значи да се биде осамен, а одвојувањето време да се фокусира на личниот раст, грижата за себе и градењето силна мрежа за поддршка може да доведе до поздрав и поисполнет живот.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Препорачуваме

Related Articles

МАГАЗИН

Намирници што треба да се избегнуваат во борбата со висок притисок

Во борбата со висок крвен притисок, т.е. хипертензија, еден од најважните чекори...

МАГАЗИН

„Зборливите“ деца се склони повеќе да го слушаат говорот на возрасните

Во развојот на детето, првите четири години од животот се клучни за...

МАГАЗИН

Излегуваат банкнотите со ликот на британскиот крал Чарлс

Банкнотите со ликот на британскиот крал Чарлс Трети ќе бидат пуштени во...

МАГАЗИН

Движењето „child-free“ и неговите заложби

Марсела Муњоз, малостопанственичка од Канзас (САД), која на својот интернет-простор се потпишува...