МОЕ ЗДРАВЈЕ

КОЈА Е РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ ДЕПРЕСИЈА И АНКСИОЗНОСТ

Разграничувањето помеѓу депресијата и анксиозноста понекогаш може да биде предизвик бидејќи тие можат да манифестираат слични симптоми и често коегзистираат. Сепак, постојат некои разлики кои можат да помогнат да се направи разлика помеѓу двете:

ДЕПРЕСИЈА

Постојано лошо расположение: Чувство на тага, празнина или безнадежност поголем дел од денот, речиси секој ден.

Губење на интерес или задоволство: губење интерес за активностите во кои некогаш сте уживале, вклучувајќи хоби, дружење или поминување време со саканите.

Промени во апетитот или тежината: значајни промени во апетитот, што доведува до губење или зголемување на телесната тежина.

Нарушувања на спиењето: искусување на несоница (потешкотии при заспивање или задржување на сонот) или хиперсомнија (прекумерна поспаност).

Замор или губење на енергија: Чувство на постојан замор, недостаток на енергија или намалување на целокупната мотивација.

Чувство на безвредност или вина: Имање негативни мисли за себе, чувство на прекумерна вина или намалено чувство на самопочит.

Потешкотии со концентрацијата: Имате проблеми со фокусирање, донесување одлуки или доживувате когнитивни тешкотии.

Психомоторна агитација или ретардација: покажување немир или забавени движења и говор.

Самоубиствени мисли или однесувања: Чувство на безнадежност, размислување за самоповредување или размислување за самоубиство.

АНКСИОЗНОСТ:

Претерана загриженост: Чувство на вознемиреност или загриженост повеќето денови за различни аспекти од животот, како што се работата, односите или здравјето.

Немир или чувство на напнатост: Имате потешкотии да се опуштите, се чувствувате немирно или лесно се изненадувате.

Замор: Чувство на замор или недостаток на енергија, често поради постојана анксиозност.

Раздразливост: Лесно се иритирате или имате краток фитил, придружен со чувство на напнатост.

Потешкотии со концентрирање: Ви е предизвик да се фокусирате или се чувствувате лесно расеано.

Нарушувања на спиењето: Имате проблеми со заспивањето, одржување на сонот или доживувате немирен сон поради анксиозност.

Мускулна напнатост: искусувате мускулна напнатост, вкочанетост или чести главоболки како резултат на анксиозност.

Напади на паника: ненадејни епизоди на интензивен страв или непријатност, придружени со физички симптоми како што се забрзано чукање на срцето, отежнато дишење и болка во градите.

Важно е да се напомене дека овие листи не се исцрпни и присуството на еден или повеќе симптоми нужно не мора да укажува на дијагноза. Ако се сомневате дека можеби страдате од депресија, анксиозност или комбинација од двете, препорачливо е да побарате стручна помош од лекар на ментално здравје кој може да даде точна дијагноза и соодветни препораки за лекување.

Запомнете, во ред е да побарате помош и поддршка. Не треба сами да се соочите со овие предизвици.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Напивки благотворни против анемија

Најчеста причина за анемија (слабокрвност) е недостигот од железо. Без него, човековото...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

СЗО: Прекумерната употреба на антибиотици ја зголемува отпорноста која може да биде одговорна за 10 милиони смртни случаи

Прекумерната употреба на антибиотици опасно ја поткопува нивната ефикасност и ја зголемува...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Здравата исхрана и физичката активност важни при заштита од бубрежни заболувања

Хроничното бубрежно заболување (ХББ) зафаќа осум до 16 проценти од светската популација....