МОЕ ЗДРАВЈЕ

Дали промените во микробиомот би можеле да го објаснат порастот на ракот на дебелото црево кај младите

Една нова студија сугерира дека цревниот микробиом може да игра улога во порастот на ракот на дебелото црево кај младите возрасни. Инаку, младите со колоректален карцином имаат биолошки поагресивни карциноми.

Според експертите, цревниот микробиом може да биде важен фактор во развојот на болеста, бидејќи е вклучен во интеракцијата помеѓу генетиката, околината, исхраната и имунолошкиот систем.

Со проучување на микробиомот на пациентите со рак на дебелото црево, експертите забележаа дека бактериите, габите и вирусите во туморите на пациентите варираат во голема мера во зависност од тоа дали тие имале ран почеток (на возраст од 45 или помлади) или доцен почеток (на возраст од 65 или постари). Одредени микроби може да ја нарушат слузницата на дебелото црево, што промовира воспаление на ткивото и може да резултира со мутации во ДНК на клетките во дебелото црево, што доведува до рак.

Треба да се забележи дека еден посебен вид на бактерии, Fusobacterium nucleatum (F. nuc), може да ги потисне имунолошките одговори во дебелото црево, дозволувајќи му на ракот да расте. Тоа се случи подеднакво кај околу 30% од раните и доцните тумори. Cladosporium sp. почесто се наоѓа кај рак со ран почеток додека Pseudomonas luteola, Ralstonia sp. и Moraxella osloensis почесто се забележува кај постари пациенти.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Намалете го ризикот од болести преку диета

Сите знаеме дека храната влијае на нашето здравје и квалитетот на животот,...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

ИЈЗ: За седум дена пријавени 17 нови случаи на голема кашлица

Во последните седум дена, од 9 до 15 февруари се пријавени 17...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Ново истражување: Откриена причината за утринска мигрена

Гласната музика, светлите екрани, силните парфеми и силните светла можат да предизвикаат...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Холанѓанец собори Гинисов рекорд како пациент кој речиси 40 години живее со донирано срце

Берт Јенсен (57) од Холандија речиси 40 години живее со донирано срце...