КУЛТУРА

ФОНДАЦИЈА „ЃОРЃИ МАРЈАНОВИЌ“: Натпревар во прераскажување прочитани книги за децата од основните школи

Blogging Concept. Smiling red-haired teen girl recording lifestyle blog talking to camera of mobile phone on tripod, sitting at desk at home. Happy young influencer filming vlog for her channel; Shutterstock ID 1890725377; purchase_order: Mydoh; job: Blog - Influencers

Фондацијата „Ѓорѓи Марјановиќ“ започнува натпревар во раскажување прочитани книги со цел поттикување на љубовта кон читањето. Од Фондацијата велат дека младата генерација многу време поминува на мобилен телефон, а бројни научни студии покажаат дека изобилството на информации достапни преку интернет, компјутери, мобилни телефони и платформи за социјални медиуми негативно влијае на концентрацијата, фокусот и социјалната интеракција. Ова резултира со пад на читањето книги, особено во печатен формат, и предизвика загриженост за вештините на учениците за читање со разбирање.

„За да се справи со овој проблем, Фондацијата ‘Ѓорѓи Марјановиќ‘, со одобрување од Министерството за наука и образование, ќе реализира натпревар во раскажување прочитани книги на кој ќе можат да учествуваат ученици од сите основни училишта во земјава. Проектот има за цел да ја подобри јазичната писменост, да го подобри читањето со разбирање, да развие вештини за вербално изразување и стекнување навика за читање кај учениците“, велат од Фондацијата.

Учесниците на натпреварот ќе читаат книги по свој избор и потоа ќе ги раскажуваат пред публика составена од 3-4 деца на иста возраст, при што родителите ќе ги снимаат изведбите на мобилни уреди и ќе ги објавуваат на веб-страницата на натпреварот (www.fgm.org.mk). Натпреварувачите ќе добиваат поен за секоја прочитана книга, а на крајот од годишниот циклус, оние со најголем број прочитани книги ќе се натпреваруваат на настан во живо.

Жири комисија, составена од претставници од партнерите на проектот, ќе ги оценува перформансите на финалистите врз основа на однапред одредени критериуми за да ги одредат победниците. Фондацијата во соработка со спонзорските организации ќе обезбеди вредни награди за победниците. Првопласираните, второпласираните и третопласираните ќе добијат награди во вредност од 40.000 денари, заедно со вредносни ваучери од различни спонзори.

Понатаму, учествувајќи на натпреварот, натпреварувачите добиваат можност да се запишат на Академијата за идни лидери Ѓорѓи Марјановиќ, која инаку е целосно бесплатна.

Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ ќе соработува со ценети организации како Правниот факултет „Јустинијан Први“ од Скопје, Комората на психолози, Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Институтот за македонска литература и Здружението на издавачи.

 

 

 

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

КУЛТУРА

Разни поетски настани, домашни и странски учесници на годинешниот „Скопски поетски фестивал“

Младинскиот културен центар ‒ Скопје (кино „Фросина“), градската библиотека „Браќа Миладиновци“ ‒...

КУЛТУРА

Трибина на тема „Големи приказни од мали земји“, средба со писателката Зејнеп Севде

Богата програма од дури осум настани во Младинскиот културен центар најавува 6....

КУЛТУРА

„Литера 2024“: Книгите, приказните, уметноста ги носат децата на магични патувања

Литературата и илустрацијата имаат специјално место во срцата на децата. Низ книги,...

КУЛТУРА

Изложба ”Професори и студенти” во МКЦ

На 14 јуни во Младинскиот Култирен центар ќе се отвори изложбата со...