АКТУЕЛНО

Почнува полагањето државна матура, пријавени се 15.620 матуранти

Матурантите денеска го полагаат првиот од двата екстерни испита-мајчин јазик (македонски, албански, турски) и литература, кој е задолжителен за сите 15. 620 матуранти пријавени за полагање на завршниот испит во јунската испитна сесија.

Според податоците на Државниот испитен центар, од вкупниот број пријавени, 6.750 се од гимназиско образование, 8.598 од средно стручно и 272 од средно уметничко образование.

Македонски јазик и литература ќе полагаат 10.768, Албански јазик и литература 4.380, Турски јазик и литература 357 матуранти.

На 10 јуни е закажан тестот од вториот екстерен испит. Тој е изборен и матурантите имаа можност да избираат меѓу седум предмети.

Како и во минатите години, најмногу пријавени 3.922 има за испитот по Англиски јазик, за Математика се пријавени 1397, Француски јазик – 29, Германски јазик – 122, Руски јазик – 17, Естетика – 81 и Филозофија ќе полагаат седум матуранти.

Испитите ќе почнуваат во 10 часот, а за реализација на државната матура ќе бидат вклучени околу 1.700 тестатори. Матурантите што нема да ја положат матурата во јуни или не во целост, ќе може да полагаат во августовската испитна сесија, на 9 и 11 август.

Согласно договореното меѓу МОН и Сојузот на средношколци, полагањето на државната матура е олеснето со намалување на обемноста на тестот по Мајчин јазик односно помалку прашања во содржината на тестот, кој ќе носи од 60 до 80 поени, а не како досега од 80 до 100 поени.

Покрај ова, прифатени беа барањата на Сојузот на средношколци за промена на соодносот на поените што ги носат екстерните и интерните испити од државната матура при уписот на факултет, а првиот екстерен испит – Мајчин јазик (македонски, албански, турски) и литература да се смета за соодветен на сите студиски програми.

За матурантите да имаат доволно време да се подготват и за интерните испити, кои ги полагаат по завршување на екстерните, договорено е наставниците да ги споделат банките со прашања за интерните испити најдоцна четири недели пред испитот и банките да содржат трипати поголем број прашања од бројот на прашања на испитот.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

„Нож и виљушка на европска чинија“ во Паркот на Франкофонијата

Љубителите на убавата храна в петок од 17 до 19 часот во...

АКТУЕЛНО

Промоција на стрип – ЧАНБАРА 1 од Роберто Рекиони и Андреа Акарди на СтрипТрип Фестивалот

На Стрип Трип 2024, Бункер премиерно ќе го претстави македонското издание на...

АКТУЕЛНО

Училишниот хор при ООУ Кочо Рацин – Скопје освои прво место во Италија

Победнички, силно, достоинствено, храбро, смело… во срцето на Италија се слушна Македонската...

АКТУЕЛНО

Кинотека на Македонија се сели на отворено во летното кино „Мирно лето“

Од први јуни стартува летната сезона на Кинотека на Македонија во летното...