КУЛТУРА

Објавен двоброј од „Стожер“ – ревија на Друштвото на писателите на Македонија

Од печат излезе новиот двоброј на Ревијата за литература, култура и уметност „Стожер“ во издание на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ).

-Двобројот е второ/трето издание на ревијата за 2023 година, со статии од книжевно-уметничкото творештво на македонските литерати, потоа осврти, преводи, согледби, хроника и кратки вести од Македонија и од светот, а истиот е отворен со краткото обраќање насловено „За писателките во македонскиот книжевен канон“ од Славчо Ковилоски, главен и одговорен уредник, соопшти ДПМ.

Во изданието е вклучена статијата „ChatGPT: Софтверите за ‘пишување’, (ко)авторството и иднината на литературата“, прва статија објавена во ревијата каде како коавтор на современиот македонски писател Стефан Марковски се јавува вештачкоинтелигентниот софтвер ChatGPT, текст кој го опсервира потенцијалот на генеративната вештачка интелигенција во корелација со границите и предизвиците на концептите за авторството и автентичноста.

Вклучени се и прилози кои се осврнуваат на добитниците на годишните награди на ДПМ: наградата за најдобра прозна книга на годината „Стале Попов“ – Венко Андоновски („Папокот на светлината“), наградата за најдобра поетска книга на годината „Ацо Шопов“ – Зоран Пејковски („Убавите жени“), наградата за најдобра книга со критики или есеи на годината „Димитар Митрев“ – Соња Стојменска Елзесер („Книжевен бинокулар“) и наградата за најдобра книга за деца и млади „Ванчо Николески“ – Ели Маказлиева („Чудесен дар во годишен календар“).

Во изданието се вклучени и обраќањата на Христо Петрески, претседател на ДПМ, по повод 13 февруари – Денот на основањето на Друштвото, и на Кристина Николовска, претседателка на Собранието на ДПМ, по повод Светскиот ден на поезијата.

Застапени се и статии од: Гордана Михаилова-Бошнакоска, Александра Јуруковска, Лилјана Пандева, Гоце Ристовски, Марија Ралповска, Габриела Стојаноска-Станоеска, Владо Јаневски и други, како и интервју со универзитетскиот професор, естетичар и поет Иван Џепароски.

Ревијата „Стожер“ излегува најмалку четирипати годишно во печатен и дигитален облик, а сите заинтересирани може да ја читаат бесплатно на веб-страницата на Друштвото на писателите на Македонија.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

КУЛТУРА

Министерството за култура го објави конкурсот за Град на културата за 2024 година

Министерството за култура го објави конкурсот за финансирање проект од национален интерес...

КУЛТУРА

Седмо издание на „Винодонија“ на 8. и 9. декември во Скопје

На 8 и 9 декември во Скопје ќе се одржи седмото издание...

КУЛТУРА

Премиера на претставата „Пикник на фронтот“ во Драмски театар Скопје

Премиера на претставата „Пикник на фронтот“ вечерва ќе се одржи во Драмскиот...

КУЛТУРА

Операта „Кармен“ од Жорж Бизе вечерва во НОБ

Операта „Кармен“ од Жорж Бизе, ќе се изведе на сцената на Националната...