КУЛТУРАСКОПСКИ ВЕСТИ

„Слика во Фокус“ – самостојна изложба на Хајруш Фазлиу во Чифте амам

„Слика во Фокус“ е насловот на самостојна изложба на косовскиот ликовен уметник Хајруш Фазлиу која ќе биде отворена вечер во галерискиот просор на Чифте амам во Скопје.

Како што соопштуваат од Националната галерија на Северна Македонија, Хајруш Фазлиу, со децении останува неприкосновен на уметничката сцена во Косово, но и пошироко на албанската уметничка сцена. Докажан творец, вреден универзитетски професор и методолог, тој е одликуван и со низа награди и признанија за неговите уметнички и професионални достигнувања меѓу кои и меѓународното признание „Амбасадор на мирот“ што неодамна му беше доделено во Рим, Италија.

-Хајруш Фазлиу во неговите творби го комбинира традиционалниот експресионизам (кој од време на време добива и неофигурални облици) со ирационалната фантазија на надреализмот, но зачувувајќи ја засекогаш асоцијативната алузивна, апстрактна врска на формален и стилски поглед, се наведува за изложбата на Фазлиу.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Препорачуваме

Related Articles

КУЛТУРА

Изложба на слики во акварел на Илина Поповска

Во среда на 29 мај во 19:30 во Лабораториум, ќе се одржи...

КУЛТУРА

Кинотека во рамки на проектот Сезона на филмски класици ќе го реставрира Мис Стон

Кинотека ова година ќе го реставира филмот МИС СТОН на Жика Митровиќ,...

КУЛТУРА

Изложбата „Али Фети Окјар – истомисленик и соработник на Ататурк“ во Чифте амам

Во Чифте амам во Старата скопска чаршија отворена е изложбата под наслов...

КУЛТУРА

Монументалниот документарен проект „Скопје 63“ на Вељко Булајиќ во Кинотека на Македонија

Во четврток на 23 мај во 20:00 часот во Кинотека на Македонија,...