МАГАЗИН

Како да се справите со токсичната работна средина? Овие 8 совети можат да помогнат

Дури и ако ја сакате својата работа, работата во токсична работна средина може да има сериозни ефекти врз вашата продуктивност, ментално здравје и целокупната благосостојба.

Токсичното работно место може да влијае на вашите односи надвор од работата и на вашиот целокупен поглед на кариерата и животот. Понекогаш може да биде предизвик да се утврди дали работите во токсична работна средина или едноставно „изгорени“. Сепак, постојат неколку едноставни знаци кои можат да откријат дали вашето работно место е токсично или не. Ако со месеци се плашите да одите на работа и се чувствувате како колегите да не соработуваат на состаноците и генерално да ги откриваат своите вистински емоции зад грб, тогаш голема е веројатноста дека се наоѓате на токсично работно место.

Преживувањето и справувањето со токсичноста на работа е критично за вашата благосостојба и деловен успех. Една неодамнешна студија на Емтреин покажа дека една третина од вработените ја напуштаат работата поради „конфликт на работното место“. Ова може да има огромно емоционално и финансиско влијание врз поединците кои чувствуваат дека мора да скокаат од работа на работа за да избегнат да бидат фатени на токсично работно место.

Иако промената на работното место може да ви помогне да останете здрави со излегување од токсична работна средина, има неколку работи што можете да ги направите за директно да го решите проблемот.

Совети за справување со токсична работна средина

  1. Идентификувајте го изворот на токсичност

Хардвард Бизнис Ревју открива дека токсичноста на работа често може да доаѓа од нејзините лидери. Менаџерите и директорите се луѓе на кои другите вработени гледаат, а доколку се навредливи и одбивни, тогаш таквото однесување станува неприфатливо.

За да видите дали има извор на лоша енергија во канцеларијата, обидете се да набљудувате како се однесуваат колегите

Дали постои одредена личност чие присуство веднаш прави луѓето да се чувствуваат непријатно? Можеби ги отфрлаат туѓите идеи или се обидуваат да ја преземат заслугата за туѓата работа? Пронаоѓањето на изворот на оваа токсична енергија може да ви помогне да го решите проблемот на неговиот извор.

  1. Разговарајте со колегите

Во овие ситуации, од клучно значење е прво да им се даде на другите корист од сомнежот пред да преземете какви било дополнителни дејства. Ако сте идентификувале неколку клучни луѓе кои можеби придонесуваат за непријателска работна средина, обидете се да разговарате со нив за тоа на необвинителски начин.

Луѓето денес жонглираат со многу работи на работа и дома. Можеби не се справуваат добро со стресот, што може да доведе до негативно однесување на работа, за што не се ни свесни. Пријателскиот разговор со нив може многу да помогне во запирање на таквото однесување во иднина.

  1. Фокусирајте се на проблемот, а не на личноста

Кога велам необвинителски јазик, мислам да ја оставите личноста надвор од равенката. Кога ќе почнеме да ги нарекуваме луѓето со имиња и да ги обвинуваме за нешто, тоа автоматски предизвикува одбранбена реакција. Ќе биде многу тешко да ги достигнете ако почнете да им укажувате на нивните маани.

Наместо тоа, фокусирајте се на проблемот што го предизвикува нивното однесување. Наместо да кажете „Никогаш не дозволувате луѓето да ги споделат своите идеи на состаноци“, можете да кажете „Сите ќе имаме корист ако слушаме различни гледишта за време на состаноците“.

  1. Користете го пристапот „Се чувствувам“.

Слично на тоа, ако нечие однесување влијае на вас лично, многу е подобро да се фокусирате на тоа како тие постапки прават да се чувствувате, наместо на нивните лични недостатоци. Теориите за управување со конфликти сугерираат користење на пристапот „Се чувствувам“ за да се отвори разговорот на конструктивен начин. Наместо да кажете: „Секогаш доцните на состаноци“, поголема е веројатноста да се справите ако кажете: „Се чувствувам разочарано кога луѓето не се појавуваат на време на состаноци“.

  1. Чувајте ги вашите емоции под контрола

Не можете да контролирате како се однесуваат другите, но можете да контролирате како реагирате на тоа однесување. Одржувањето на ладнокрвноста под притисок не само што ја смирува ситуацијата, туку ви овозможува да размислувате и да дејствувате појасно. Дури и ако мислите дека ги имате сите причини да го правите тоа, емотивноста може лошо да се одрази на вас. Следниот пат кога ќе се почувствувате лути, обидете се да ја оставите просторијата да се олади. Откако ќе ги контролирате емоциите, вратете се назад и обидете се логично да разговарате за тоа што се случило.

  1. Избегнувајте да бидете дел од проблемот

Токсичноста може да биде заразна. Кога некој ве малтретира или отворено шири лаги за вас, лесно е да сакате да му одите зад грб и да им кажувате на другите. Меѓутоа, тоа само би долело масло на огнот. Наместо да ја влошите ситуацијата со ескалирање на проблемот, обидете се да ја смирите ситуацијата со тоа што ќе останете смирени и директно решавајќи се на проблемот. Исто така, ако некој колега дојде кај вас и обвини некој од вашите колеги дека е шеф, предложете му дека можеби треба да разговара со нив за да го реши проблемот.

  1. Побарајте обука на работното место

Ја знаете изреката „Потребно е едно лошо јаболко за да се расипе гроздот“? Ова во голема мера важи за работните средини; негативната енергија може брзо да се прошири низ канцеларијата. Градењето на позитивна и колаборативна работна средина бара активно учество на сите членови.

Ако токсичноста на работа надминува едно или две лица, можете да побарате дополнителна обука на работното место за вештини за соработка и комуникација. Компаниите водени од вредности честопати поддржуваат редовни обуки за да ги потсетат вработените за видот на културата што компанијата се обидува да ја изгради. Да се ​​биде проактивен во оваа област може да ве натера да се истакнете како вработен и да ве натера да одите на личност кога ќе се појават други прашања.

  1. Бидете цврсти, но учтиви

Да се ​​остане надвор од неволја не значи дека треба да молчите за несоодветното однесување на другите луѓе. Нерешените проблеми може да гноат и растат со текот на времето, што доведува до уште поголеми проблеми. Наместо тоа, погрижете се секогаш да зборувате кога нечие однесување е погрешно. Луѓето кои редовно се навредливи или невнимателни не се навикнати да бидат повикани поради тоа, така што тоа всушност може да го прекине циклусот.

Токсичните работни средини може да бидат подмолни и тешки за справување. Сепак, токсичните негативни ефекти можат длабоко да се намалат и да ги поткопаат самите основи врз кои е изградена компанијата. Да се ​​​​биде проактивен и директно да се справи со токсичното однесување може да биде огромен чекор напред во градењето одлична кариера за вас и помагање на компанијата за која работите да напредува на долг рок.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Нова опција на „Ајфон“ потенцијално опасна за децата

Најновата верзија на оперативниот систем за телефоните и таблетите на „Епл“, како...

МАГАЗИН

„Гугл“ почнува со бришење неактивни мејл-адреси и профили

„Гугл“ во декември ќе почне со бришење милиони профили на услугите „Г-мејл“,...

МАГАЗИН

Намирници што не треба да се подгреваат во микробранова печка

Микробрановата печка е корисен уред за брзо подгревање храна, а може да...

МАГАЗИН

Недостигот на витамин Б12 може да предизвика и когнитивни проблеми

Веројатно една од најважните хранливи материи за човековото тело е витаминот Б12,...