АКТУЕЛНО

Во последниве две години вработени се повеќе мажи од жени

Според податоците од Завод за статистика во последниве две години во делот на вработувањата, доминантна е машката популација.

  • Вкупно вработени се 693.494 граѓани.
  • Во периодот од две години, процентот на вработени мажи изнесува 55.7 отсто, додека на жени 39 отсто.
  • Стапката на вработување е највисока во старосната група од 25 до 49 години.
  • Најмногу вработувања има во преработувачката индустрија, тоа се 125.206 вработувања.
  • Сопственици на сопствен бизнис се 107.584 и тоа во секторот за трговија на мало и големо, поправка на моторни возила и мотоциклисти.

Бројот на лица пријавени како невработени е 126.398.

  • Од кои 74.829 се корицници на семејна пензија
  • 27.901 граѓани се корисници на инвалидска пензија
  • На старосна пензија се 228.690 корисници

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Стопанска Триоги триатлон трка во Скопје, утре ќе има посебен режим на сообраќајот

Вкупно 300 учесници од шест земји се пријавени за 4. Стопанска Триоги...

АКТУЕЛНО

Скопје деветта година дел од „The Distinguished Gentlmens Ride“

Урбаните моторџии традиционално и годинава за утре го имаат закажано хуманитарното дефиле...

АКТУЕЛНО

Францускиот институт со прва дигитална интерактивна изложба во Ист гејт мол

Францускиот институт во Скопје , во рамките на одбележувањето на 50-годишнината на постоењето...

АКТУЕЛНО

Денес, бесплатен влез во музеите

На овој ден музеите во земјата традиционално ги отворат своите врати и...