ИНФО

Апликацијата „ Телеграм‘‘ целосно заразена од сајбер криминалци

Фишингот е најчестиот облик на напад на Telegram, а овие измамници на платформата нудат совети, продаваат услуги и бесплатни инструкции за напади, алатки за фишинг и други водичи.

Експертите за безбедност на Kaspersky истакнуваат дека измамниците отвораат сметки на Telegram за да ги „рекламираат своите стоки и услуги“, и преку нив ја едуцираат јавноста за фишинг.

Многу од овие канали им помогнаа на корисниците да ги автоматизираат рутинските процеси како што се генерирање на целни страници или собирање кориснички податоци.

Комплетите за фишинг кои беа дел од овие кампањи беа релативно примитивни, главно вклучуваа скрипта што ги прима корисничките ингеренции и ги пренесува на бот. На жртвата која ќе кликне на врска во порака која ветува 1.000 лајкови на TikTok, ќе и биде прикажан формулар за најава што изгледа како вистинска работа.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

ИНФО

„Тегла+“ – зимница за бездомниците и за социјално загрозените семејства

Здружението „Љубезност“ оваа година ќе организира тридневен донаторски настан „Тегла +“, кој...

ИНФО

Изложба на ДЛУМ по повод 30. Министерски совет на ОБСЕ

Во хотелот „Александар Палас“ ќе биде поставена изложба во чест на триесетиот...

ИНФО

Утре бесплатно паркирање во зоните на „Градски паркинг“

Поради одржување на Самитот на ОБСЕ на зонските паркиралишта во надлежност на...

ИНФО

Шалтерите на Водовод денес и утре со скратено работно време

Денес, шалтерите за наплата во Дирекцијата на претпријатието Водовод и канализација ќе работат...