МАГАЗИН

Како да препознаете и да престанете со емоционалното прејадување?

Дали трчате до шпајзот, кујната или фрижидерот секогаш кога ќе се чувствувате вознемирено? Природно е да се има емоционална поврзаност со храната, но важно е да се знае дека прејадувањето нема да не утеши или да ни ги поправи чувствата.

Да, на нашите тела им треба храна за да преживееме, но јадењето исто така го активира системот на наградување на нашиот мозок, што може да направи да се чувствуваме подобро. Затоа, не е невообичаено луѓето да се свртат кон утешна храна кога се справуваат со големи и тешки чувства. Проблемот настанува кога често се случува емоционално прејадување.

Што предизвикува емоционално јадење?

Речиси сè може да ве натера да сакате да јадете. Вообичаени надворешни причини за емоционално јадење вклучуваат стрес на работа, финансиски грижи, здравствени проблеми и проблеми во врската. Други можни внатрешни причини се недостаток на интроспективна свест (разбирање како се чувствувате), алекситимија (недостиг на способност за разбирање, обработка или опишување на емоциите), дисрегулација на емоциите (неспособност за управување со емоциите) и обратна оска на стрес (неактивен одговор на кортизол на стрес). Емоционалното јадење често е автоматско однесување. Колку повеќе храна се користи за да се справите, толку повеќе се воспоставува навиката.

Како можете да разликувате вистинска физичка глад од емоционална глад?

Физичкиот глад се развива бавно со текот на времето. Кога се чувствувате сити, тоа го сфаќате како знак да престанете да јадете и тоа е поврзано со последниот пат кога сте јаделе. Од друга страна, емоционалната глад доаѓа одеднаш, не забележувате ситост или не ве спречува да сакате да јадете повеќе, а е поттикната од потребата за удобност или сигурност.

Како да знаете дали сте емоционален јадач?

Луѓето кои доживуваат емотивно јадење немаат контрола кога станува збор за одредена храна, имаат нагон за јадење кога чувствуваат силни емоции, сакаат да јадат дури и кога не се гладни, чувствуваат дека храната ги смирува или наградува. За да си помогнете, можете да започнете да водите дневник за емоции. Колку подобро ги разбирате вашите навики, толку подобро би можеле да се контролирате. Јадењето како одговор на емоциите може да се случи автоматски. Колку подобро разбирате како се чувствувате кога правите одредени работи, толку се поголеми шансите да ги промените работите. Обидете се да ги забележите времињата кога посегнувате по храна и не сте гладни. Запишете што се случило, опишете ги емоциите што ги забележавте кога добивте желба да јадете, дали јадевте веднаш и дали направивте нешто за да се одвлече вниманието?

Обидете се да најдете други начини за справување со тешките емоции. Штом ќе добиете повеќе информации за емоциите, ситуациите или мислите што може да предизвикаат јадење, можете да почнете да правите промени. Ако забележите дека секогаш јадете кога сте под стрес, размислете што друго би можеле да направите за да го ослободите стресот. Ако забележите дека јадете кога ви е досадно, размислете што друго би можеле да направите за да си го пополните времето?

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со...

МАГАЗИН

Црната боја – признак за привлечност, интелигенција, самодоверба, црвената асоцира на ароганција

Моќта на бојата на облеката што се носи е потврдена со истражување...

МАГАЗИН

„Чет-ГПТ 4о“ со најбрз превод досега

Новата верзија „Чет-ГПТ 4о“ е достапна за јавноста од пред неколку дена,...

МАГАЗИН

Морската сол делотворна против мрсна коса

Проблемот со мрсна коса е предизвикан од акумулацијата на тн. Себум –...