МАГАЗИН

ЕДНА РАБОТА ВЕ ДЕЛИ ОД БЛЕСКАВ ТЕН: Како да се храните според типот на кожата

Кожата најчесто е огледало на она што се случува во нашето тело. Ако сакате да го подобрите вашиот тен, често е доволно само да разберете која храна е најдобра и која е најлоша за вас.

Исто како што внимателно го избирате вашиот хидратантен крем, можете да изберете и тип на исхрана што најмногу одговара на вашиот тип на кожа за да ви ја направи сјајна.

„Многу од она што го гледаме однадвор е резултат на она што се случува со нас однатре, а храната е голем дел од тоа, вели Лиза Московиц, извршен директор на New York Nutrition Group.„

Козметичкиот дерматолог од Њујорк, Мишел Грин, вели дека целокупното здравје и изгледот на кожата се неизбежно тесно поврзани со хормоналните флуктуации кои се под влијание на исхраната. Тој тврди дека со внесување одредена храна и елиминирање на други, можеме во голема мера да го подобриме изгледот и тонот на нашата кожа.

Што е потребно за сува кожа?

Ако вашата кожа е сува, можеби е жедна. Размислете за хидратација.

Пиењето 2 литри вода секој ден може да помогне, но можете да добиете вода и преку овошјето, како што е лубеницата, вели Лиза Московиц.

Грин исто така додава дека можете да ја хидрирате кожата преку масните киселини кои се наоѓаат во авокадото, маслиновото масло и лососот. Исто така, пожелно е да се намали внесот на храна и пијалоци кои дехидрираат, како што се кофеин и алкохол, на минимум. Сепак, сувата кожа не е само производ на дехидрација. Недостатокот на витамини А и Ц исто така може да придонесе за сува кожа, па дефинитивно се препорачува да се зголеми внесот на спанаќ, брокула и сладок компир.

Храна за мрсна кожа

Многу луѓе кои имаат мрсна кожа прво мислат дека мора да го исфрлат маслото од исхраната. Сепак, Москович тврди дека ова не е нужно најдобриот начин да се оди, бидејќи маслата со антиинфламаторни својства всушност можат да бидат корисни. Храна која содржи такви масла се авокадо, маслинки, риба и ленено семе. Пожелно е да се ограничи, а ако е можно целосно да се елиминира, внесот на шеќер и ултра-обработена храна.

„Спречувањето на прекумерното производство на серум и борбата против затнатите пори може да биде полесно ако ги замениме рафинираните јаглехидрати со производи од цело зрно и изберете живина или риба наместо црвено месо, вели Грин, додавајќи дека замената на засладената храна со природна исто така помага.‘‘

Што за комбинирана кожа?

Бидејќи комбинираната кожа е комбинација од сува и мрсна кожа, најдобро е да се следи нутритивната стратегија за овие два типа кожа. Луѓето со комбинирана кожа не треба целосно да се откажат од јаглехидратите, но сепак е важно да се внимава од какви зрна се направени. Одлучете се за оние кои се богати со протеини и низок гликемиски индекс, како што се кафеав ориз или киноа.

Кожа склона кон акни

Иако акните се сметаат за тинејџерски проблем, тие често се појавуваат во зрелоста, особено во менопаузата. Тоа е комбинација од масти, воспаленија и бактерии. Москович ги советува луѓето со акни целосно да се ослободат од микронутриентите.

Внесете „многу витамин Ц преку разни бобинки и овошја. Цинкот, исто така, може да биде многу корисен за акни, а можете да го најдете во школки и слаби животински протеини како пилешкото,‘‘ вели Московиц.

Можете исто така да најдете растителни извори на цинк во храната како што се збогатени житарки и семки од тиква. Минимизирањето на потрошувачката на млечни производи (со исклучок на јогурт што содржи пробиотици), како и слатка или мрсна храна може да биде корисно.

„Докажано е дека оваа храна предизвикува воспаление на кожата и предизвикува скокови на хормоните кои го регулираат производството на серум. Зголемувањето на количеството на серум често се поврзува со затнати лојни жлезди и развој на акни,‘‘ објаснува Грин.

„Лек“ за досадна кожа

Досадната кожа често е предизвикана од оксидативниот стрес од нашата околина, како што е изложеноста на загадувачи и пестициди. Еден од начините да се заштитиме од оксидативниот стрес е да внесуваме антиоксиданси, а за ова најдобро е да се држиме до стратегијата „Јади го виножитото“ (сите бои на овошје и зеленчук). Д-р Пол Џерод Френк, автор на книгата „The Pro-Aging Playbook“, предлага да се зголеми микронутриентот ликопен кој се наоѓа во црвено или розово овошје и зеленчук како домати, папаја и црвени пиперки. Добрата вест е дека какаото е природен извор на антиоксиданси, но важно е да земете дополнително темно чоколадо (со најмалку 75 проценти какао).

Храна за зрела кожа

Без оглед на тоа што се јаде, кожата на сите на крајот старее. Но, можете барем малку да го забавите процесот со јадење храна која е богата со колаген. Колагенот е протеин кој природно се наоѓа во нашето тело. Тоа е лепилото што ги држи нашите тела заедно, но почнуваме да го губиме уште во нашите 20-ти. Можете да го надополнувате колагенот со храна богата со протеини како јајца, риба и посно месо. Најдобар извор на колаген е супа од коски. Бидете свесни дека витаминот Ц кој се наоѓа во боровинки може да му помогне на телото да го апсорбира колагенот. Дефинитивно е добро да ја ограничите солената храна како помфрит и чипс, бидејќи тие можат да ве дехидрираат, што е лошо за вашето тело.

„Кога зрелата кожа е дехидрирана, фините линии и брчките се поизразени,‘‘ вели Грин.

Сепак, една од најлошите работи што можете да ги направите е да не јадете доволно. На кожата и требаат протеини и масти за да остане полна и да ги поддржува мускулите, заклучуваат експертите.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Нова опција на „Ајфон“ потенцијално опасна за децата

Најновата верзија на оперативниот систем за телефоните и таблетите на „Епл“, како...

МАГАЗИН

„Гугл“ почнува со бришење неактивни мејл-адреси и профили

„Гугл“ во декември ќе почне со бришење милиони профили на услугите „Г-мејл“,...

МАГАЗИН

Намирници што не треба да се подгреваат во микробранова печка

Микробрановата печка е корисен уред за брзо подгревање храна, а може да...

МАГАЗИН

Недостигот на витамин Б12 може да предизвика и когнитивни проблеми

Веројатно една од најважните хранливи материи за човековото тело е витаминот Б12,...