АКТУЕЛНО

Директорката на градинката во Автокоманда го демантира Стефковски

Директорката на градинката во Автокоманда, Анета Петровска која вчера беше разрешена од страна на градоначалникот на Општина Гази Баба, Бобан Стефковски, демантира дека ја злоупотребила службената функција.

Денес во допис до медиумите, преку полномошник адвокат Петровска се обрати до јавноста. Како што тврди таа, за разрешувањето дознала од медиумите затоа што, моментално се наоѓа на боледување поради влошена здравстевна состојба на своето малолетно дете.

Приложувајќи документи од ревизијата за нејзината работа, Петровска вели дека ревизијата била извршена во март 2022 година откако градоначалникот Стефковски за прв пат добил предлог за нејзино разрешување.

„Но бидејќи во постапката за разрешување Министерството за труд и социјална политика по проверката на фактурите за слободни јавни набаваки утврди  дека нема пречекорување на законскиот минимум за слободна јавана набавка, тие дадоа негативно мислење по предлогот за разрешување, по што и самиот градиначалник го поништи своето решение за разрешување“, вели Петровска во демантот.

Во демантот, Петровска се осврнува и на прашањето како е можно ревизиски извештај да биде напаравен во време на мандатот на в.д.  директорката во период од три часа.

„Сакаме да појасниме дека ТП Ревизија Чулева не е надлежна за вршење на ревизија во ЈУДГ Детска Радост Скопје. Ненадлежноста произлегува од тоа што истата може да врши ревизија само во приватни субјекти. Со оглед на тоа што ЈУДГ Детска Радост Скопје е државен субјект, а не приватно правно лице јасно е дека ТП Ревизија Чулева е ненадлежна за вршење на ревизија. Нејасно е како градоначалникот Бобан Стефковски сега одржува прес конференции укажувајќи дека нема да дозволи незаконско работење кога овој извештај е веќе една година и досега ништо не презеде ако релано имало основ за разрешување“, реагира Петровска.

Петровска тврди дека никогаш не го добила спорниот извештај за направената ревизија и дека поради тоа била напревена ад хок ревизија од страна на Централната единица за хармонизација на системот на јавна внатрешна финансиска контрола која утврдила дека претходната спорна ревизија за работата на Петровска била со многу слаб квалитет.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

АКТУЕЛНО

Со индекс на загаденост 161, воздухот во Скопје е оценет како „нездрав“

Во главниот град  се измерени 161 микрограми на кубен метар ПМ 2,5...

АКТУЕЛНО

Повторно евтина дневна тарифа на струјата за домаќинствата

Домаќинствата почнувајќи од денеска во периодот од 13 до 15 часот повторно...

АКТУЕЛНО

По 60 години се испитуваат магистралните цевководи за Скопје

Градоначалничката Данела Арсовска, како што стои во соопштението, ја промовирала изработката на...

АКТУЕЛНО

Традиционално осветлување на Новогодишната елка во Скопје Сити Мол

Влезете во светот на чудата во Скопје Сити Мол овој декември. Во 18:30...