МОЕ ЗДРАВЈЕ

Не ги игнорирајте овие симптоми бидејќи тие може да укажуваат на лимфом

Многу видови на рак не предизвикуваат видливи симптоми, барем не во најраните фази, а тоа е често случај кај лицата со лимфом, кои имаат низок или бавно растечки тип.

Симптомите на лимфомот може да варираат од личност до личност, така што не сите ги имаат истите проблеми. Исто така, знаците се често нејасни и неспецифични, затоа никогаш не претпоставувајте дека го имате овој тип на рак само врз основа на симптомите. Сепак, добро е да се внимава на следните можни симптоми на лимфом.

Отечени лимфни јазли

Лимфомот првенствено ги погодува лимфоцитите, белите крвни зрнца произведени во коскената срцевина и лимфните јазли. Лимфоцитите главно се наоѓаат во лимфните јазли, вклучувајќи го вратот, препоните и пазувите. Нашата слезина е исто така дом на многу лимфоцити.

Кога ќе добиете инфекција, вашите лимфни јазли регрутираат повеќе бели крвни зрнца за да помогнат во борбата против напаѓачите. На пример, може да забележите дека тие отекуваат и стануваат нежни кога ќе настинете. Но, кај луѓето со лимфом, лимфните јазли може да се зголемат бидејќи се исполнети со изобилство на канцерогени клетки. Од истата причина може да се зголеми и слезината. Отечените лимфни јазли поради лимфом обично не се толку болни како кога имате инфекција. Сепак, некои луѓе со рак забележуваат болка.

Треска

Треската е уште еден знак дека имунолошкиот систем на телото се активира. Имунолошкиот систем се активира затоа што сте добиле инфекција против која телото мора да се бори. Или клетките на ракот, како што е лимфомот, може да го поттикнат тој одговор.

Ноќно потење

Може да се разбудите влажни поради неколку причини, како што се хормонални промени поврзани со менопауза или автоимуна болест. Но, некои луѓе со лимфом доживуваат и ноќно потење. Тоа може да биде дел од реакцијата на телото на хемикалиите произведени од клетките на лимфомот.

Губење на апетит

Ако не се чувствувате гладни или многу брзо се ситите, ова е исто така предупредувачки знак. Некои пациенти исто така чувствуваат гадење, повраќање или развиваат абдоминална болка. Лимфомот може да се развие во лимфните јазли во абдоменот или лимфното ткиво во црниот дроб или слезината, така што ракот може да резултира со абдоминални симптоми, како што се надуеност, гадење, болка, губење на апетит. Ако лимфомот ја зафати слезината, може да се чувствувате надуени или сити откако ќе изедете мала количина храна. Во овој случај, слезината може да биде зголемена од канцерогени лимфоцити кои можат да го притиснат стомакот. Лимфомот кој го зафаќа црниот дроб може да предизвика и чувство на надуеност, што е резултат на акумулација на течност во стомакот. Исто така, лимфомот во желудникот може да предизвика отекување на слузницата на желудникот, предизвикувајќи болка или гадење. А лимфомот во цревата може да предизвика абдоминална болка, дијареа или запек.

Постојан замор

За луѓето со лимфом, исцрпеноста често произлегува од анемија. Анемијата е недостаток на црвени крвни зрнца кои носат кислород низ целото тело. Бидејќи луѓето со лимфом прекумерно произведуваат лимфоцити, во коскената срцевина има помалку простор за производство на други здрави клетки, вклучувајќи ги и црвените крвни зрнца. Но, секогаш имајте на ум дека и многу други работи би можеле да ве натераат да се чувствувате исцрпено.

Лесни модринки или крварење

Овој проблем е поврзан со недостаток на производство на здрави клетки. Луѓето со лимфом можеби не создаваат доволно тромбоцити, кои помагаат во згрутчување на крвта. Ако имате модринки полесно отколку порано или имате проблем да го запрете крварењето, сметајте го ова за можен предупредувачки знак.

Кашлица, стегање во градите или отежнато дишење

Понекогаш лимфомите започнуваат во тимусот, друг дел од имунолошкиот систем сместен во градниот кош. Ако тимусната жлезда или другите лимфни јазли во градниот кош се отечени, тие може да го притиснат душникот и да предизвикаат кашлање, болка во градите или стегање во градите. Отечените лимфни јазли, исто така, може да предизвикаат акумулација на течност околу белите дробови. Отечените лимфни јазли во градниот кош се вообичаени со Хочкинов лимфом и некои типови на не-Хочкинов лимфом. Сепак, секој лимфом може да ги предизвика. Отечените лимфни јазли во градниот кош може да предизвикаат симптоми како сува кашлица, отежнато дишење, гласно дишење, болка зад градната коска, стегање во градите.

Необјаснето губење на тежината

Слабеењето од околу 10 проценти или повеќе во текот на шест месеци без промена на вашата вообичаена исхрана и шеми на вежбање може да биде црвено знаме. Слабеењето понекогаш се случува затоа што клетките на ракот растат многу побрзо од нормалните клетки и трошат повеќе енергија од здравите клетки. Покрај тоа, вашето тело користи енергија за да се обиде да се ослободи од клетките на ракот. Губењето на тежината е почеста кај брзорастечките лимфоми бидејќи тие предизвикуваат ненадејно барање на телото. Но, имајте на ум дека лимфомот е само една од многуте можни причини за необјаснето губење на тежината. Стресот, депресијата, дигестивните проблеми или преоптоварената тироидна жлезда исто така влијаат на слабеењето.

Чешање на кожата

Сувата кожа и алергиите често предизвикуваат чешање, па овој симптом обично не е ништо алармантно. Но, ако неодамна сте почнале да чувствувате невообичаено чешање, особено во рацете, нозете или стапалата, тоа може да биде поврзано со лимфом. Чешањето на кожата може да биде силно и може да предизвика чувство на печење. Некои луѓе со лимфом исто така развиваат видлив осип, но тоа не е секогаш случај. Експертите мислат дека немилосрдното чешање е предизвикано од имунолошкиот систем кој ослободува хемикалии наречени цитокини кои можат да ги иритираат нервните завршетоци на кожата.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Препорачуваме

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

4 начини како да ja ублажите болката во зглобовите

Проблемите со зглобовите можат да влијаат на квалитетот на вашиот живот, но...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Причинители на „изрецкан јазик“

Многумина имаат тн. „изрецкан јазик“ – кога тој орган има вдлабнатини или...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи. Ние нудиме...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Совети за сезоната на крлежи

Од заразните болести, менингоенцефалитис, меѓу другите, се пренесува преку крлеж. Тоа е...