МАГАЗИН

Јана и Софија најчести женски имиња, Лука за момчиња

Според последните податоците на Државниот завод за статистика,меѓу најпопуларните 7 имиња кај новородените женски бебиња се Јана, Софија, Ана, Мила, Хана, Бисера, Мелек, додека кај машките деца најчести имиња се Лука, Дамјан, Михаил, Марко, Ајан, Амар, Хамза….

Во Скопје во 2020 и 2021 годинасе родени 12.149 бебиња. Според податоците на Заводот статистиката, најмногу родени бебиња во Скопје има во општина Чаир, од кои женски бебиња се 889, а машки се 916. Најмалку родени бебиња пак има во Арачиново, од кои машки се 276, а женски 226.

Јана и Софија го делат првото место како најчести женски имиња, а со убедливо водство кај машките имиња е Лука. Според последните податоците на Државниот завод за статистика после Јана и Софија, следат Ана, Мила, Хана, Бисера, Мелек, додека кај машките деца најчести имиња се Лука, Дамјан, Михаил, Марко, Ајан, Амар, Хамза.

Во последните години тренд стана родителите да им даваат на своите деца специфични имиња на своите деца како што се Аника, Инара, Асја, Бора, Дуа, Олег, Јан, Ноа, Тиар и Арт.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Совети за родители и поуспешни деца

Начинот како се разговара со децата и како родителот се однесува во...

МАГАЗИН

Марго Роби подготвува филм за играта „Монопол“

о светскиот успех на филмот „Барби“, Марго Роби повторно му се навраќа...

МАГАЗИН

И покрај благодетите на јаболката, постои момент кога не смеете да ги консумирате

Она што повеќето луѓе не го знаат е дека постои одредено време...

МАГАЗИН

Минатиот месец забележан како „најтоплиот март“ во светот

Минатиот месец беше „најтоплиот март“ забележан на глобално ниво, според мерењата направени...