ГАСТРО

ЧЕТВРТОК: Предлог посно мени

Појадок: Палачинки од спанаќ

Потребни состојки:

  • 100 грама свеж или замрзнат спанаќ
  • 1 лажичка ленено семе
  • прстофат бибер
  • 120 милилитри растително млеко
  • 200 милилитри вода
  • 3 лажици масло
  • 100 грама брашно Т400
  • 1 лажичка прашок за печиво

Подготовка: прво одмрзнете го спанаќот, доколку сте го купиле замрзнат. И потоа исечкајте го, не е важно дали користите миксер или блендер. Една од најдобрите посни замени за јајцата е лененото семе. Измешајте една лажица мелени семки со 3 лажици вода и оставете да отстои помеѓу 10 и 20 минути. Потоа ставете го во сад, додадете спанаќ, растително млеко, вода, масло, брашно и прашок за пециво. Сите состојки убаво измешајте ги за да нема грутчиња во смесата. Додадете неколку капки масло во тавата. Овие палачинки обично се јадат за посен појадок и брзо се прават. Ви препорачуваме да ги намачкате со хумус, а потоа да додадете сецкан зеленчук по желба.

Ручек: Солена торта

Потребни состојки:

Тесто:

  • 800-900гр брашно тип 400
  • 2 кг сол
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • 4 чаши масло
  • 1/2 шише пиво (250 ml)
  • 100гр печен сусам

ФИЛ 1 (ЦРВЕН ФИЛ):

  • 1 мал струк од праз
  • 1 конзерва туна во саламура
  • 1/2 тегла печурки
  • 100 гр маслинки
  • 1/2 лажичка сенф
  • 2 супени лажици ајвар
  • сол, бибер, посен мајонез по вкус

ФИЛ 2:

  • 450 гр слатка пченка (рендан)
  • 250 гр посно сирење (2 лименки туна во саламура
  • 5-6 лажици посен мајонез (или повеќе, по вкус)
  • сол, бибер по вкус

ФИЛ 3 (ЗЕЛЕН ФИЛ)

  • 250 гр варени моркови
  • 1/2 тегла кисели краставички
  • 1/2 помалку лименка грашок
  • 1/2 тегла печурки
  • грст спанаќ (сечкан)
  • посен мајонез по вкус
  • сол, бибер по вкус
  • 1 маргарин
  • посен мајонез доколку е потребно

ЗАБЕЛЕШКА:

  • Теглите се 720гр
  • Конзервирана туна од 180гр
  • шолја (од кафе) масло
  • супена лажица

Подготовка: Печете ги корите еден ден претходно, на плех со димензии 30х22 см. Направете 6-8 кори (препорачувам колачот да го направите со три кори, бидејќи со четири е превисок, па потешко се сече). Расукајте го тестото, префрлете го во плех и исечете го вишокот, кората не треба да биде премногу тенка. Печете ги на 180С, треба да бидат бледожолти (како ванила).

Чувајте го во прстен за колачи до полнење. Тие се кревки, затоа внимавајте! Прво исецкајте ги состојките за филот, па со миксер или во блендер. На крајот додадете 1/3 од изматениот маргарин и по потреба посен мајонез.

Се пополнува по следниот редослед: кора- фил 1- кора- фил2- кора. Одозгора ставете потешка книга за да се спојат сите слоеви. Следниот дел се покрива со фил 3. Можете исто така да пополните поинаков редослед, ако сакате, како што направив јас овој пат!

Веднаш можете да ставите фил 3 и потоа четврта кора, ако сакате колачот да ви биде повисок, потоа следниот ден премачкајте со посен мајонез.

Вечера: Посни уштипци

Потребни состојки:

  • 400 гр брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица шеќер
  • 2 лажици масло
  • 220 ml топла вода

Подготовка: Во брашното додадете сол, шеќер, масло и вода и замесете тесто. Покријте со проѕирна фолија и оставете да отстои околу половина час. Потоа земете помали парчиња тесто и обликувајте ги во топчиња. Секое топче премачкајте го и со сукало растегнете го,ставете ги во тава во која сте загреале многу масло и испржете ги.

Десерт: Посна мрзелива торта

Потребни состојки:

За тестото:

  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши гриз
  • 1 чаша шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • шеќер во прав за посипување

За полнење:

  • 1,5 кг рендани јаболка
  • 1 чаша шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лимон
  • 1 ванилин шеќер

Подготовка: Јаболката се ренда, потоа додадете  шеќер, ванилин шеќер, цимет и рендана кора од лимон. Измешајте и оставете го на страна. Во друг сад измешајте ги брашното, гризот, шеќерот и прашокот за пециво. Смесата поделете ја на 3 еднакви делови. Истурете половина од смесата во тавата, па израмнете ја. Ставете половина од филот, истурете го вториот дел од смесата, па повторно филот и на крај посипете го третиот дел од смесата. Покријте и оставете да отстои 10 минути. Печете ја мрзливата пита на 200°C околу 40 минути. Посипете го со шеќер во прав, па покријте го со крпа и оставете го до следниот ден. Јаболката ќе го ослободат својот сок и подобро ќе се врзат со тестото.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Препорачуваме

Related Articles

ГАСТРО

ЕУ им додели на турските маслинки „Милас“ ознака за заштитено потекло

Европската комисија им додели ознака за заштитено потекло на турските маслинки „Милас...

ГАСТРО

УЖИВАЊЕ ВО ХРАНАТА: Еден Французин дневно поминува 73 минути на маса за јадење

Французите се „прваци“ за најдолго уживање во храната, оброкот и трпезата. Веднаш...

ГАСТРО

Изработена гастрономска карта и гастрономски водич за традиционални специјалитети

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) изработи гастрономска карта и...

ГАСТРО

Освежителна салата со лубеница

Новиот летен хит – салата од лубеница, краставица, кромид и „фета“ сирење...