ГАСТРО

ВТОРНИК: Предлог дневно посно мени

Појадок: Посна проја

Посната проја може да биде многу вкусен посен појадок со масло, доколку сакате да го започнете денот со солен оброк. Ако е ден за постот со масло, тоа значи дека можете да пржете храна и да додадете масло во нив, што ја зголемува разновидноста на храната што можете да ја јадете. Кога станува збор за постот на вода, тогаш најчесто се јаде варена или сирова храна.

Потребни состојки:

  •  150 грама пченкарно брашно,
  •  150 грама бело брашно,
  •  1 кесичка прашок за пециво,
  •  половина лажичка сол,
  •  120 милилитри масло,
  •  300 милилитри топла вода.

Подготовка: Во сад измешајте ги пченичното и пченкарното брашно, па додајте сол и прашок за пециво. Потоа полека додајте топла вода и мешајте додека смесата не се соедини и нема повеќе грутчиња. На крајот додадете масло. Печете на 220 степени околу 25 минути, додека пројата не добие карактеристична црвеникава боја. Добро оди со соја јогурт, кој можете да го најдете во продавниците за здрава храна.

Ручек: Брза посна супа

Едноставна и брза посна супа, или супа без месо. Прекрасно е во зима, а во лето, можеби со додавање на јајце и крем, тогаш е навистина освежувачки. За постот препорачувам посни супи, малку ќофтиња од зеленчук и сочни компири од рерна, а за непосните денови, малку меска и салата.

Потребни состојки:

  • 1 главица кромид
  • 100 мл масло (ако го правите на вода, не ставајте)
  • 1 лажица суви зачини, сол и бибер
  • 1 кг мешан зеленчук, јас го користев за руската салата (сите зеленчуци може да бидат свежи, но кога немате многу време или зеленчук, најлесно е да ја користите веќе споменатата смеса)
  • 1 лажица брашно

Подготовка: Исечкајте една главица кромид, посолете и посолете го маслото, па динстајте малку на средна температура додека не стане проѕирен, па налејте чаша вода и оставете да се динста и омекне.

Додадете ја смесата од зеленчук во кромидот, истурете вода за да го покрие зеленчукот и варете околу 30 минути, проверувајќи ја количината на вода. Доколку е потребно, додадете топла вода за да не се прекине процесот на готвење.

Кога зеленчукот е сварен, сами ја регулирате количината на вода, во зависност од тоа дали ви се допаѓа погуста или потенка. На почетокот најдобро е да имате помалку вода, за да не ви се случи да сакате помалку супа и да имате премногу, а потоа да исцедите или да готвите додека не испари, а со тоа да се распадне зеленчукот.

Вечера: Посна пита

Потребни состојки:

  • 500 гр кора за пита
  • 1 голем кромид
  • 1 голем компир
  • 1 голем морков
  • 100 гр печурки или онолку колку што имате
  • 1 шолја ориз од 2 дл       
  • 100 гр посно тврдо сирење (јас користев растително сирење за пица)
  • 1 лажица сув зачин
  • Половина лажичка сол или по вкус
  • половина лажичка пиперка
  • малку магдонос
  • 200 мл масло

Подготовка: Кромидот исечкајте го и пржете го со 100 мл масло и малку вода, па пропржете го. Додадете уште малку вода и додадете ги ренданиот морков и компирот, а потоа и печурките. Се динста малку на средна температура додека се меша. Вишокот течност треба да испари. Посебно ставете го оризот да се свари. Кога ќе се свари оризот внимавајте да не се превари и да не се распадне, процедете го, па ставете го на тавче да се исцеди понатаму. Измешајте го оризот со другиот зеленчук и истресете малку од водата од оризот што се исцеди. Измешајте, зачинете по вкус и оставете да се излади. Во млакото додадете рендано тврдо сирење и измешајте. Вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени. Корите поделете ги на 4 или 5 еднакви делови, во зависност од тоа колку се дебели корите, но филот има доволно за 5 ролати. Се земаат 3 кори и се става дел од филот на пошироката страна, се свиткува едната и малку на страните и се се завиткува заедно. Корите не ги премачкав со ништо, имаше доволно масло и фил за да се навлажни, само еден ролат беше посув бидејќи имав повеќе кора, немаше потреба од три кори, но барем една од 4-те да се премачка со вода. Намастете го плехот од рерната и наредете ги кифличките. Секоја ролна прободете ја со нож на неколку места и прелијте ја прво со малку вода, секоја со 2-3 лажици вода и потоа сè прелијте со остатокот од маслото. Печете околу 30 минути. Печените премачкајте ги со масло од тавата и покријте ги со крпа, па оставете ги да одморат 10-25 минути.

Десерт:Посна кремаста торта

Потребни состојки:

Долниот слој:

300 гр мелени бисквити

100 гр маргарин

100 мл од кој било сок

Фил:

  • 1 литар вода или млеко од соја
  • 160 гр, тоа се 4 кесички пудинг од ванила
  • 10 лажици шеќер
  • 250 гр маргарин
  • 200 гр шеќер во прав или по вкус
  • 200 гр мелени ореви
  • 100 – 200 гр чоколадо (барови со какао крем, внимавајте на декларацијата)
  • 150 гр шлаг
  • 300 мл газирана вода

Подготовка: Пудингот и шеќерот измешајте ги со малку ладна вода. Остатокот од водата се става на оган да зоврие. Сварете го пудингот и мешајте додека не се згусне. Тргнете го од оган, а потоа додадете малку екстракт од ванила по желба, може или не. Покријте со кеса или фолија и оставете да се излади. Додека пудингот се лади, направете ја кората. Во бисквитот се додава растопениот маргарин и сок, убаво се меша бисквитот да биде насекаде влажен. Треба да биде ронлив. Истурете го во калапот и премачкајте го насекаде, а потоа притиснете го целото со шпатула или чаша. Кога пудингот ќе се олади (можете да го ставите во фрижидер еден час за да се стегне), изматете го маргаринот со шеќерот во прав. Скршете го пудингот за потоа подобро да се измати. Додадете маргарин и изматете половина од пудингот, а потоа додадете го остатокот и повторно изматете. Изматете го шлагот со газирана вода, па додадете малку фил и соединете. Потоа додадете ги оревите и ренданото чоколадо и сè соединете. Над кората се става целиот фил, се израмнува и се става во фрижидер да се стегне, па се украсува со останатиот шлаг или се прави веднаш по желба, но мора да стои во калапот за колачи додека не се стегне. Ако немате калап, можете да работите во тавче во кое ќе ја ставите кесичката, но потоа треба брзо да ја завртите тортата двапати на плехот, треба да внимавате бидејќи колачот прво ќе биде на филот. а потоа второто движење по кората.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

ГАСТРО

ЕУ им додели на турските маслинки „Милас“ ознака за заштитено потекло

Европската комисија им додели ознака за заштитено потекло на турските маслинки „Милас...

ГАСТРО

УЖИВАЊЕ ВО ХРАНАТА: Еден Французин дневно поминува 73 минути на маса за јадење

Французите се „прваци“ за најдолго уживање во храната, оброкот и трпезата. Веднаш...

ГАСТРО

Изработена гастрономска карта и гастрономски водич за традиционални специјалитети

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) изработи гастрономска карта и...

ГАСТРО

Освежителна салата со лубеница

Новиот летен хит – салата од лубеница, краставица, кромид и „фета“ сирење...