МАГАЗИН

Дали брзо се лутите и реагирате бурно? Еве како веднаш да се смирите и да го контролирате вашиот гнев

Емоциите се манифестираат на различни начини, а ако често и интензивно се лутите, веројатно прво може да почнете да забележувате физички симптоми.

Лутината е една од оние силни емоции што сите ги доживуваме – некои почесто или поретко од другите – и различни нешта нè провоцираат и иритираат.

Тоа може да биде здрава емоција до одреден степен. На пример, гневот поради некоја причина, неправда или политичко прашање може да нѐ мотивира да дејствуваме за добро. Многу од највлијателните движења и промени започнаа со чувство на лутина или фрустрација.

Но, гневот може да биде и многу опасен. Гневот може да излезе од контрола и да има негативни последици за вас и за другите, во зависност од тоа како се справувате со него и како го изразувате. Емоциите се манифестираат на различни начини, а ако често и интензивно се лутите, веројатно прво може да почнете да забележувате физички симптоми. Срцето ви чука побрзо, дишењето се забрзува, мускулите се стегаат и многу повеќе.

Ако чувствувате дека се лутите, што треба да направите?

  • Кажете си да се смирите. Полека повторувајте си нежни фрази како „полека“, „заладете се“ или што и да работи за вас.
  • Присилете се да ја напуштите ситуацијата. Одвојте време, заминете и избегнувајте да се враќате прерано. Прошетај.
  • Користете визуелизација за да се смирите. Затворете ги очите и замислете се на вашето омилено место.
  • Бројте до 10 (или 50…) ако се чувствувате дека ќе направите или ќе кажете нешто лошо. Тоа е брз и лесен начин ментално да се одвоите од ситуацијата.
  • Измијте се со малку ладна вода.
  • Забавете и фокусирајте се на вашето дишење. Свесното дишење вклучува бавно, длабоко вдишување преку носот и бавно издишување преку устата.
  • Телефонирајте на пријател. Дали имате пријател или член на семејството кој може да ве сослуша и смири?
  • Обидете се да ги замените негативните, лути мисли со позитивни, рационални. Дури и ако се чувствувате вознемирени, потсетете се дека гневот и бесот нема да го поправат тоа како се чувствувате.

Најдете време за себе да се ослободите од стресот и фокусирајте се на активност што ве прави среќни, без разлика дали тоа е читање, дружење со пријателите или било што друго. Доволно неделно вежбање исто така може да помогне да се ослободите од стресот. Практикувајте техники за релаксација како што се слушање смирувачки звуци, песни или медитација или јога.

Водете дневник за вашиот гнев. Запишете ги чувствата што сте ги доживеале, кои фактори придонеле за вашиот гнев и како сте реагирале на него. Обидете се да ги запишете мислите што минувале низ вашиот ум, а потоа размислете за тие случаи и видете дали има некаков модел на вашиот гнев.

Размислете за последиците што доаѓаат со бесот. Дали вашиот гнев предизвикува тензија во вашата врска? Ги плашите вашите деца? Најдете време да размислите како вашиот гнев може да влијае на оние околу вас.

Обидете се да ги забележите сите други емоции што ги чувствувате покрај лутината. Дали се чувствувате депресивно? Фрустрирани? Збунет? Дознајте за здрава комуникација со другите. Способноста да зборувате рационално и смирено кога ќе почнете да се лутите може да биде важен дел од ослободувањето од гневот.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИН

Истражувања: Некои особини и одлики се наследуваат главно од мајката

Повеќето човечки особини се полигенски, што значи дека тие се одредени со...

МАГАЗИН

Црната боја – признак за привлечност, интелигенција, самодоверба, црвената асоцира на ароганција

Моќта на бојата на облеката што се носи е потврдена со истражување...

МАГАЗИН

„Чет-ГПТ 4о“ со најбрз превод досега

Новата верзија „Чет-ГПТ 4о“ е достапна за јавноста од пред неколку дена,...

МАГАЗИН

Морската сол делотворна против мрсна коса

Проблемот со мрсна коса е предизвикан од акумулацијата на тн. Себум –...