МОЕ ЗДРАВЈЕ

Кардиолозите со три едноставни совети за подолг и поздрав живот

Многу од штетите кои доаѓаат со стареењето може да се спречат или одложат.

Кога зборуваме за долговечност, обично помислуваме на одреден број години живеење на една личност. Сепак, кадиологот д-р Клајд Јанси, не само што е заинтересиран да живее долго, за него оваа приказна е многу поширока.

Помалку ме интересира очекуваниот животен век, а повеќе ме интересира очекуваното здравје – вели тој.

Додека животниот век се фокусира само на тоа колку години човек поминал на оваа планета, животниот век на здравјето го следи уживањето, продуктивноста и способноста да правите работи што ве прават среќни – додаде тој.

Кардиологот смета дека многу од штетите кои доаѓаат со стареењето може да се спречат или одложат, а со тоа да се продолжи здравствениот живот. Без разлика дали се работи за артритис, остеопороза, срцеви заболувања, когнитивна дисфункција, одредени видови на рак, сè што се плашиме е најмногу условено од возраста. Но, тоа не е неизбежно, тоа е всушност нешто што можеме да го контролираме и управуваме – изјави тој.

Неговата академска работа најмногу се фокусира на срцевиот удар, кој е водечка причина за хоспитализација кај постарите лица, и како возраста и расата влијаат на индивидуалните здравствени ризици. Забавувањето на темпото на стареење може да има големо влијание врз срцевите исходи за болести како што е срцев удар, бидејќи возраста е познат фактор на ризик.

Затоа д-р Јанси ги сподели своите врвни совети за подобро стареење и спречување на поврзани болести:

Јадете свесно!

Истражувањето за долговечноста идентификуваше една навика што ја имаат сите луѓе кои живеат подолго: тие имаат тенденција да консумираат помалку калории.

Д-р Јанси истакнува дека најдобриот начин да му помогнете на вашиот животен стил да го забавите стареењето е да јадете помали порции и помалку оброци. Во многу заедници каде што луѓето живеат до 100 години, тоа се постигнува преку растителна исхрана и „80 проценти правило“, односно јадење малку помалку од она што ви е потребно за да се чувствувате сити.

Неодамна, истражувачите открија дека луѓето кои го намалуваат внесот на калории за 12 проценти доживеале мала, но значајна промена во забавувањето на стареењето. Резултатите се добиени со мерење на ДНК маркери кои се зголемуваат како што старееме.

Потребни се повеќе истражувања за да се разбере кои форми на ограничување на калориите функционираат најдобро, а д-р Јанси вели дека не му е јасно дали наизменичното постење ќе го има истиот ефект како постепеното намалување на калориите. Сепак, треба да знаете дека диетата може да биде лизгава патека што може да доведе до нарушувања во исхраната, а недоволната тежина всушност не е показател за добро здравје, особено за постарите возрасни лица.

Засега се чини дека свесното јадење е најдобриот избор: престанете да јадете кога ќе почувствувате дека ви е доста, нагласува кардиологот.

Консумирајте помалку алкохол!

Имено, консумирањето алкохол е поврзано со знаци на биолошко стареење, особено во мозокот.

Истражувачите од Одделот за јавно здравје во Оксфорд потврдија дека дури и умереното консумирање алкохол може да го старее вашиот мозок со текот на времето. Колку повеќе поединците во студијата пиеле, толку е поголема загубата на волуменот на мозокот, што на крајот има влијание врз когнитивните способности.

Иако многу долговечни луѓе можеле да уживаат во умерено пиење, д-р Јанси препорачува барем да го намалите внесот. Исто така, треба да се елиминираат цигарите и тутунот, а тоа вклучува и пасивно пушење.

Најдете нов пријател!

„Нема долговечност без социјален живот. Осаменоста е поврзана со забрзано стареење и рана смрт“ – тврди кардиологот.

Неодамна, студија за среќа од три генерации спроведена на Харвард покажа дека луѓето со добри социјални врски имаат помал ризик од смрт на која било возраст во споредба со оние без социјални врски. Слично на тоа, луѓето во среќни врски се чини дека подобро се справуваат со стареењето.

Иако осаменоста е комплицирана за мерење, д-р Јанси вели дека најлесниот начин да ја спречите е да имате многу пријатели и редовно да запознавате нови.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МОЕ ЗДРАВЈЕ

4 начини како да ja ублажите болката во зглобовите

Проблемите со зглобовите можат да влијаат на квалитетот на вашиот живот, но...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Причинители на „изрецкан јазик“

Многумина имаат тн. „изрецкан јазик“ – кога тој орган има вдлабнатини или...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи. Ние нудиме...

МОЕ ЗДРАВЈЕ

Совети за сезоната на крлежи

Од заразните болести, менингоенцефалитис, меѓу другите, се пренесува преку крлеж. Тоа е...