СКОПСКИ ВЕСТИ

Студентите добија ново место за учење, работа и забава

Целта на центарот е да даде повеќе простор на музичарите и младите уметници, односно на целата нова естрада којашто доаѓа и којашто треба да биде музичка авангарда во градот.

Од денес студентите во Скопје имаат свое место за работење, учење и забава. Новиот Студентски Културен Центар (СКЦ), прв од ваков вид во земјава, се наоѓа во палатата „Кузман“ веднаш до студентскиот дом „Кузман Јосифовски – Питу“.

Овој простор, студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје ќе можат да го користат за дружење, размена на искуства и меѓусебна поддршка.

Свеченото отворање ќе биде вечерва со почеток од 20:30 часот, со музичка програма и изложба на студенти од Факултетот за ликовна уметност. За програмата на центарот ќе се грижи координативен тим од студенти кои ќе ја креираат истата на неделно и месечно ниво. 

„Замислата е Студентскиот Културен Центар (СКЦ) да биде место каде студентите ќе можат да работат заедно, да учат и другаруваат. Целта на центарот е да даде повеќе простор на музичарите и младите уметници, односно на целата нова естрада којашто доаѓа и којашто треба да биде музичка авангарда во градот. Сметам дека вакви простори недостигаат, а потребата на младите и на студентите е голема. Овој центар е вистински погодок и доаѓа во вистинско време за студентите“, вели Славчо Темелковски, претседател на Универзитетското студентско собрание (УСС) на УКИМ, организацијата чиј проект е СКЦ.

Овој мултифункционален простор се подготвува веќе неколку месеци додека архитектонското решение за Студентскиот културен центар е на поранешните студентки на Архитектонскиот факултет во Скопје, Елена Настеска и Маја Попоска. Опремата и просторот на СКЦ ќе можат да ги користат сите студенти, без разлика на кој факултет студираат.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

СКОПСКИ ВЕСТИ

МОН објави конкурс за учебници за седмо одделение кои ќе се користат од наредната учебна година

Министерството за образование и наука – Педагошка служба денеска објави Конкурс за...

СКОПСКИ ВЕСТИ

Аеродром ги прими учениците од основното училиште „Лазо Ангеловски“

Општина Аеродром продолжува со активностите во чии рамки учениците се запознаваат со...

СКОПСКИ ВЕСТИ

Небото е тематски двигател на изложбата „Синестетички релации“

Во Центарот за култура „Ѓорче Петров“ во Скопје денес со почеток во...

СКОПСКИ ВЕСТИ

Земени мостри за утврдување дали отпадот кај Орман е токсичен

Прекршочна или кривична пријава или, пак, само опомена ќе заработат надлежните за...