МАГАЗИН

Зошто денес да врзете мартинка?

Обичајот на носење мартинка за здравје и среќа е плод на многувековна традиција на Балканот.

Мартинка — висулец од засукани конци кој се става на 1. март за здравје во речиси сите земји во регионот. Во соседна Србија, Грција, Бугарија, Романија… Мартинката се изработува од волнено или памучно предиво во 2 основни бои — бела и црвена. Овој обичај се јавува во неколку форми, во зависност од државата каде се практикува. Во Романија и Молдавија, мартинката се нарекува ‘‘mărţişor‘‘, но таму мартинки носат само жените, додека во останатите земји со мартинки врзуваат сите – мажи, жени и деца.

Обичајот на носење мартинка за здравје и среќа е плод на многувековна традиција на Балканот.

Во класичниот изглед мартинката претставува засукан бел и црвен конец, најчестo волнен. Боите имаат строго определена смисла: црвено – крв, живот; бело – чистота, среќа. Традицијата е на првиот ден од март најстарата жена во семејството да врзува на рацете на децата засукан бел и црвен конец за здравје и против уроци.

Мартинките се носаат до појавата на првото процветано дрво или на првиот виден штрк, а кај нас и до здогледување на првата ластовица. Според некои обичаи мартинката треба да се заврзе на расцветано дрво или се пушта во најблиската река “за да се тече како по вода”. Традицијата уште вели дека среќа носи и онаа мартинка што е подарена.

Leave a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Related Articles

МАГАЗИНПРИКАЗНИ

Зоолошката градина во Загреб – волшебен микросвет кој плени со својата хармонија

Зоолошката градина на градот Загреб е една од трите зоолошки градини во...

МАГАЗИН

Жителка на Уганда родила близнаци на 70 години

Државјанка на Уганда, која има 70 години, родила близнаци, по вештачко оплодување....

МАГАЗИН

Пет совети кои ќе и помогнат на вашата кожа да изгледа понежно оваа зима

Зимското време има тенденција да ја остави нашата кожа сува и ронлива....

МАГАЗИН

Дали треба да ги прифатиме сите интернет колачиња? Еве на што треба да обрнете внимание

Автоматски да се прифатат сите интернет колачиња? Ако ја цените вашата приватност...